АБВ

Ивайло Калфин: Бъдещето на ЕС е като съюз на гражданите

ЕС има бъдеще като Европейски съюз на гражданите, не като междуправителствена организация. Това заяви Ивайло Калфин на конференция за бъдещето на ЕС, която се провежда край Вашингтон, САЩ. Калфин бе поканен от мозъчния тръст Център за стратегически и международни изследвания като представител на Европейския парламент, за да изложи виждането си за бъдещето развитие на Съюза.

Той беше помолен да коментира дали гражданската подкрепа има значение за оцеляването и развитието на ЕС, или той е лидерски проект, който се ръководи от Брюксел.

„ЕС не е междуправителствена организация. В нея гражданите имат думата и участват в законодателния процес чрез Европейския парламент. Това е най-демократичната и представителна, заради прекия си избор, европейска институция.Днес тя е отслабена, защото за разлика от националните парламенти, трябва не само да постигне мнозинство, но и да намери компромис със страните членки в Съвета. Но за това пък никое законодателно решение не може да стане факт, без подкрепа и от двете институции. Тази политическа конструкция дава възможност на европейските граждани да влияят пряко върху вземането на решения”, заяви Ивайло Калфин пред форума. В него участват представители на европейските и американски политически кръгове, университетски преподаватели и журналисти.

Калфин добави, че влиянието на гражданите върху развитието на ЕС често се подценява, особено под влияние на националните правителства, които си приписват заслугите за общите успехи.

„Днес европейците се тревожат от различни проблеми – във Великобритания от имиграцията, в Гърция и Испания от безработицата, в България – от бедността. Може ли ЕС да ги реши? Не и с правомощията и инструментите, които са му дали страните членки. Но нещата се променят”, обясни той, давайки за пример новите правомощия на Европейската комисия да наблюдава макроикономическите политики в страните членки.

Според Калфин „сега моментът е решаващ да се разбере дали ЕС ще получи инструментите и правомощията, кои да му позволят да решава проблемите на гражданите, особено социалните”. Превръщането на ЕС в истински съюз на гражданите включва засилване на ролята на Европейския парламент, като единствена европейска институция, избирана пряко от гражданите, както и на Европейската комисия по отношение на някои политики.

„По въпроси като външна политика, киберсигурност, охрана на границите, имиграционна политика, борба с тероризма, ЕС трябва да е водещ, спрямо националните политики”, заяви в изказването си Ивайло Калфин.

В класацията неправителствените организации на Университета в Пенсилвания Центърът за стратегически и международни изследвания (CSIS) е най-влиятелният мозъчен тръст в областта на отбраната и националната сигурност в света.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.