Новини

Какво да правим на 25 май, ако искаме да участваме в изборите

След като веднъж сте намерили секцията, в която гласувате, срещу представена лична карта трябва да получите бюлетина. Член на комисята трябва да я откъсне от кочан пред очите ви. На всеки отрязък от кочана ще има номер, който трябва да е отпечатан и на самата бюлетина. Централната избирателна комисия (ЦИК) до последно кри къде точно ще е перфорацията на бюлетината, за да не я фалшифицират, но най-вероятно тя ще е в долния десен ъгъл на хартията. На гърба й ще има място за два печата. Първият трябва да бъде поставен пред вас при влизането в тъмната стаичка.

Бюлетината е интегрална т.е. съдържа имената на всички партии, коалиции и независими кандидати за евродепутати. Поредността им беше определена с жребии от ЦИК. Номерата са разположени вляво, в квадратчета, до които има името на съответната формация. Ако сте чули в някоя агитация – „с номер еди-кой-си в избирателната бюлетина“, номерът трябва да намерите именно в някое от квадратчетата. Номерата са от 1 до 30, но някой липсват, защото междувременно регистрациите на някои от кандидатите бяха заличени. От дясно на бюлетината има кръгчета, в които има единствено число (от 1 до 17), но не и имена. В тях може да се отбележи преференция (предпочитание), с която избирателят може да пренареди листата на партията или коалицията, която харесва и да направи водач своя любимец вместо посочения от централите.

Гласува се със знак X или V. Задължително е да се отбележи в някое от квадратчетата, ако искате вотът ви да се зачете. Ако искате да ползвате и преференцията, тогава отбележете знак и в някое от кръгчетата. Може на двете места знакът да е различен. Как да се ориентирате в кое? Кръгчетата отговарят на подредбата в съответната листа, т.е. кръгчето с номер едно например е първият в нея, кръгчето с номер две – вторият и така до седемнадесет. Това е последното число, защото законът не позволява листите да са с повече от седемнадесет кандидати. И така – вляво избираме по-голямото – партията или коалицията (ако искате да гласувате за независим кандидат, просто отбелязвате в квадратчето до неговото име), а вдясно избирате кого искате да видите на първо място в любимата ви листа. Списъците за кандидатите в партийните листи ще бъдат закачени на стените пред секциите за  гласуване и в тъмната стаичка. Фаворитът ви може да стане първи, ако като вас мислят и постъпят поне 5% от всички гласували за съответната партия или коалиция. Ако харесвате водача, както е посочен, няма нужда да използвате преференция.

Има няколко капана. Ако отбележите повече от една преференция и зачеркнете едно квадратче, вотът ви ще е валиден за партията или коалицията, но не и за преподреждането на липсата. Това се приема като вратичка за злоупотреби – от една страна, някой член на комисията по време на преброяването на бюлетините може тайно да сложи още един знак в преференциите и така да ги направи невалидни. От друга, зачеркването на точно определени две числа в кръгчетата може да е знак към контрольорите на гласове, че избирателят е постъпил така, както му е казано предварително. Вторият по-голям капан е във факта, че бюлетината няма да е фабрично сгъната. Комисията ще трябва да я сгъне пред вас така, че да се вижда мястото с перфорацията и номерът. Вие може допълнително да я сгънете.

Преди да пуснете бюлетината в урната, човек от комисията трябва да откъсне номера върху нея, след като сравни дали съвпада с номера на отрязъка на кочана и да пусне хартийката в тъмна кутия.  След поставянето на втория печат бюлетината се пуска от избирателя в урната. Внимавайте, защото бюлетина с неоткъснат номер е валидна, но вотът ви ще бъде разкрит.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.