Прогнози

Кънчо Стойчев: „България без цензура“ е най-напред от новите партии

Възможно е през есента да гласуваме едновременно за парламент и президент, това заяви в студиото на „Гореща точка“ по TV7 социологът Кънчо Стойчев. Според него президентът Росен Плевнелиев се е превърнал в най-голямата тапа на политическите процеси у нас. Пътят на България напред минава през парламентарни избори, организирани на основата на консенсус и проведени легитимно, особено на фона на събитията в Украйна и задълбочаващата се криза, от която страната ни ще бъде един от най-големите потърпевши.

Предстоящият евровот ще бъде определящ за двете най-нови политически сили у нас – „България без цензура“ (ББЦ) и АБВ, коментираха социологът Кънчо Стойчев и политологът Димитър Димитров. От изборите за Европейски парламент (ЕП) през май ще стане ясно дали новите партии ще добият стартова позиция за парламентарния вот. По думите на Кънчо Стойчев най-голям шанс да изпрати свой представител в ЕП има ББЦ, тъй като трети месец държи положителен тренд в социологическите проучвания, за разлика от АБВ, които бележат спад.

Отливът от формацията на президента (2002-2012) Георги Първанов социолозите обясняват с факта, че той е много добре познато лице и е нормално след първоначалния ентусиазъм да последва разочарование в избирателите. Успехът на ББЦ пък се дължи до голяма степен точно на това, че лидерът на партията Николай Бареков не е познат като политик. 

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.