България без цензура

Кандидат-кметът на „България без цензура“ Мария Календерска с 9 стъпки за промяна на София

Публичен призив към Българската православна църква и незабавна реакция от Патриарх Неофит. Масирана акция в София в защита на дърветата, които ще бъдат изсечени заради реконструкцията на центъра. Популяризиране на къщата на Райна Княгиня, която е общинска и в която живеят ромски семейства. Това са само малка част от акциите в кампанията на кандидата за кмет на София от „България без цензура“ Мария Календерска, която е с №9 в Бюлетината за кметове и общински съветници.

Тя е категорична, че „25 години стигат“ и определя като своя цел след 26 октомври изкореняването на порочните практики, при които обществените поръчки се възлагат на обръчи от партийни фирми, назначенията в общината стават на партиен принцип, а ремонтите се изпълняват от 3-4 дружества на олигарси, пише „Стандарт“. Още в началото на кампанията заяви, че ще насрочи разследване на всички обществени поръчки и тяхната собственост.

Една от основните теми в програмата на кандидата за кмет на София е сигурността. Кризата с нелегалните мигранти през последните месеци не само увеличи битова престъпност в столицата, а и заради колониите изселници, които вече създават проблеми на софиянци с криминалните си прояви и се превръщат във все по-голяма заплаха за жителите на София.

Календерска бе първият политик, който още в началото лятото повдигна въпроса за бежанската вълна и опасността, пред която сме изправени. Мерките, които тя предлага са увеличаване на числеността и правомощията на общинска полиция и инспектората, въвеждане на стриктен контрол в районите, където пребивават и прииждат нелегалните без документи и прилагане на закона с цялата му тежест. Тя настоява за денонощни патрули, засилване на видеонаблюдението и поставяне на осветление приоритетно в най-рисковите райони на София.

Идеите й в сферата на образованието са смели и иновативни. Кандидатът за кмет предвижда налагане на София като образователен център в Източна Европа чрез планиране на чисто нов модерен студентски кампус с работно наименование „Средище“. Изграждане на образователно средище с контролиран достъп и адекватна материална база. Според Календерска усилията трябва да се насочат към привличане на филиали на чуждестранни университети за повишаване на качественото образование, конкуренцията между ВУЗ-овете и привличането на два пъти повече студенти. Така София може да стане първи избор за европейските студенти и да не се налага децата ни да емигрират.

Поне трикратно увеличаване на бюджета за здравеопазване, който в момента едва 1% от общия бюджет на София, е водеща мярка в плана „Календерска“. Тя предвижда удвояване на линейките в София с цел по-бърза помощ, увеличаване на заплащането на медиците в Спешна помощ и инвестиции в обучението на допълнителни лекари и медицински сестри. Столична община да учреди и стипендии за медицински работници, чието обучение да бъде поето от администрацията.

Календерска иска да въведе общ билет за пътувания с метро, трамвай, автобус и тролей. Привилегии в таксуването на служители в образователната, здравната и социалната система. Реформа в транспортната система с по-висока честота на колите и мотрисите на СКГТ и пълна ревизия на приходите и загубите на Центъра за градска мобилност. Обособяване на бус-лентите с бордюри, за да се ограничат нарушенията на водачите, които забавят градския транспорт.

Предвижда се също създаване на вътрешноквартални линии за по-бърз и лесен достъп до основната наземна и подземна транспортна система. Според Календерска е наложително да се изработи дългосрочна транспортна стратегия, която да ограничава увеличаването на автомобили в столицата, за да стане градският транспорт наистина алтернатива за софиянци.

Относно градската среда кандидатът на ББЦ за кмет на столицата предлага двойно по-бързи и качествени ремонти. Според Календерска това може да случи чрез удължаване на гаранционните срокове и контрол на ремонтната дейност. Тя е категорична, че работата по ремонтните дейности трябва да се извършва поне на 2 смени – през цялото денонощие, когато условията го позволяват. Приоритетно Календерска поставя обновяване и ремонтиране на отдалечените от центъра квартали на София.

Според нея социалните грижи в Столична община трябва да бъдат съживени. В тази връзка управленската програма на кандидатът за столичен градоначалник на ББЦ  предвижда увеличаване на броя на кухните за бедни, местата за настаняване на бездомни за сметка на бежанците, хората в неравностойно положение. Не веднъж  Календерска заяви, че основен приоритет за нея ще бъдат не дупките, а хората.

Според кандидата за кмет на ББЦ е недопустимо София, като един от най-красивите европейски градове, все още да не е създала пространство за изкуство и култура. Тя има идея, което е нарекла „АРТерия“. В най-общ план проекта на Календерска предвижда покриване на „Канала“ на Евлоги Георгиев и изграждане на зелено пространство за съвременни култура и изкуство по подобие на „Жорж Помпиду“ в Париж, площад „Испания“ в Рим и „Ла Рамбла“ в Барселона. Календерска предвижда чрез „АРТерия“ общината безвъзмездно да предоставя условия за поощряването на всички видове изкуства чрез сцени, книжарници, галерии, места за творчество и отдих. Изграждане на общински паркинг под пешеходното зелено трасе, е друго много важна част от проекта на кандидатът за кмет, който по думите й ще реши проблема до голяма степен с липсата на паркоместа в центъра на София.

В началото на месец октомври Бюрото на групата на ЕКР беше тук, за да окажат подкрепа на Мария Календерска преди изборите. Тя запозна консерваторите с проблемите на столицата и със своите идеи за развитието на града като очерта и основните си приоритети. Евродепутатите от групата на Европейските консерватори и реформисти останаха впечатлени, а заместник-председателят на групата Джефри ван Орден, заяви, че кандидатът на ББЦ има сериозна и амбициозна програма за управление на столицата и че София се нуждае от хора точно като Мария Календерска.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.