ГЕРБ

Кандидатът за кмет на Варна от ГЕРБ Иван Портних: Виница ще има парк с детски и спортни площадки, с фитнес на открито

Виница ще има парк с детски и спортни площадки, с фитнес на открито. Tова заяви кандидатът на ГЕРБ за кмет на Варна Иван Портних. На среща с жители на квартала в ремонтираното читалище „Прогрес” той обясни, че паркът ще бъде изграден върху терен от 6 декара, който е държавна собственост и с решение на Министерския съвет е бил предоставен на община Варна.

„Това се налага поради липсата на други подходящи терени на достатъчно комуникативно място в района. Целта ни е да осигурим безопасно място за игра на децата и уютна зона за отдих на младите семейства”, разясни Портних в присъствието на кандидата на ГЕРБ за кмет на района Петя Проданова, както и на кандидатите за общински съветници от листата на партията Тодор Балабанов, Мартин Байчев, Калин Калевски, Людмила Колева, Антоанета Цветкова, Стоян Попов, Борислав Нанков, Кирил Пенев и Жечка Георгиева.

Портних увери, че след мащабните ремонти на главни пътни артерии, усилията през следващия мандат ще бъдат насочени към кварталите, към малките улици и междублоковите пространства. Промяната ще стигне до всеки дом, категоричен бе кандидатът на ГЕРБ за кмет.
Той информира, че след укрепителните работи, които се наложиха заради свлачищни процеси, започва мащабен ремонт на централната пътна артерия в квартал Виница – бул. „Цар Борис III”, който включва подновяване на ВиК комуникациите, на тротоарите, изграждане на велоалея.

Портних подчерта, че средствата, влезли във Варна по различни линии само за 2 години, надхвърлят привлечените през целия период на прехода. „Работим упорито, имаме пълна проектна готовност за новия програмен период – само по оперативна програма „Региони в растеж” са осигурени 84 млн. лв. за Варна, проектите са готови, можем да започнем работа веднага”, каза той.

„Мандатът беше много динамичен. След встъпването в длъжност на кмета Иван Портних темпът на работа се ускори и видимите резултати се умножиха”, заяви Петя Проданова и отчете, че в квартала е била изградена и въведена в експлоатация канализация, която е довела до промени в системата на подаване на водата, а с това авариите по мрежата са намалели. Подготвен е проект за изграждане на канализация на селищно образувание „Виница – Север“, за което е получено финансиране от ПУДООС и към момента тече процедура по избор на изпълнител.

С помещения за 2 нови групи, физкултурен салон и хранителен комплекс беше разширена детска градина „Иглика”, към която предстои изграждане на специална дренажна система. Преустроени са класни стаи и фоайето на ОУ „Панайот Волов”, където бяха разкрити целодневни групи за предучилищно образование с условия и за сън. С грижа за безопасността на учениците бяха ремонтирани и прилежащите към училището тротоари, изградиха се специални повдигнати пешеходни пътеки пред двата входа, обновена бе и детската площадка на ул. „Черно море“.

За по-добро обслужване на гражданите в центъра на квартала се строи нова сграда, в която ще се помещава администрацията. „Тук ще има приемна на полицията. Предвиден е нов, просторен и модерен, осигуряващ всички потребности, пенсионерски клуб. Ще се създадат условия за осигуряване и на допълнителни услуги за хората – местни данъци, кадастър, социални услуги”, заяви Петя Проданова.

В отговор на поставения от граждани проблем със сметоизвозването Иван Портних разясни, че почистването на града ще се подобри само до няколко месеца. „Наследихме концесии, сключвани преди повече от 10 години, които не отговарят на изискванията за развитие на града за десетилетие напред. Три от тези концесии вече са изтекли, до месец и половина изтичат и останалите две. Вече има пусната нова процедура за избор на изпълнител, като изискваме нови машини, с нови и по-голям брой съдове, с увеличена кратност на сметосъбирането, както и с миене на улици. Условията по договорите предвиждат по-стриктен контрол с механизъм за налагане на наказания”, заяви кандидатът за кмет.

Той допълни, че при настоящите критерии на работа градът не е станал по-чист, въпреки наложените за 2 години санкции в размер на над 800 000 лв.

По повод сигнали на местни жители за проблеми с улично осветление в крайните зони на Виница Иван Портних уточни, че проектът „Интелигентно улично осветление“, финансиран изцяло по фонд „Козлодуй“, ще осигурява 2736 осветители последно поколение за транспортните артерии на града. Старите лампи ще бъдат използвани в районите без осветление в момента. Първият етап на монтирането на модерното осветление вече е факт – по бул. „Княз Борис I”.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.