Новини

Касим Дал, Антон Кутев, Румен Петков и Мария Календерска не влизат в парламента

Касим Дал губи мястото си на депутат от Реформаторския блок, Румен Петков няма да е народен представител на АБВ от Шумен, бившата министърка на спорта Мариана Георгиева не влиза като втора от ДПС в Пазарджик. Тези неприятни изненади за партиите поднесе последното преразпределяне на мандатите по метода Хеър-Ниймайер, пише „24 часа“. Мястото на професорка по синтаксис Георгиева се завъртя и отиде при БСП в Пазарджик. Тя беше водач и в София, но в трите столични МИР-а, както и в областта ДПС не вкара депутат. Така бившият областен управител на София Емил Иванов също остава извън парламента. Освен в софийските райони, ДПС не взима мандат само в Перник.

Бившият финансов министър Петър Чобанов обаче влиза като водач на листа в Монтана, след като преразпределението добави място за ДПС там за сметка на втори депутат от ГЕРБ.

Също в последния момент за 43-то НС се класира Деница Гаджева, водач на Атака в 23 МИР, където пък Патриотичният фронт остава с 1 представител. Сигурен е мандатът на Волен Сидеров като водач във Варна и София.

И друга двойка на семейни начала продължава съвместната си работа в парламента – Мая Манолова и Ангел Найденов от БСП. Жената до Николай Бареков – Мария Календерска не стана депутат нито от София, нито от Благоевград.

При ГЕРБ изненадата дойде от Враца – вторият Тотю Младенов се измества от спечелилия 15,28% преференциален вот Красен Кръстев, зам.-шеф на районната здравна каса и общински съветник в Бяла Слатина.

БСП твърдо остава с 39-членна парламентарна група – с депутат повече от ДПС. Не вкарва обаче дори водачите си в Силистра – Антон Кутев, и в Търговище – Явор Куюмджиев (където „Атака“ взе втори мандат), Разград и Кърджали. В Пловдив изпадна Захари Георгиев за сметка на ексректора на УНСС Борислав Борисов от АБВ. Въпреки силната си кампания Весела Лечева, станала от последна 2-а във Велико Търново, също не става депутат, защото и там червените останаха с един мандат. Другият отиде при „Атака“. Скромният „рекорд“ на БСП на този вот са трима депутати от една листа – в 23-и софийски МИР.

При АБВ превъртането вкарва ген. Михо Михов от Бургас, след като партията остана без мандат в Ямбол. Румен Петков губи мястото в Шумен – мандатът отиде при ГЕРБ. АБВ не успя да вкара и знаковата Николина Чакърдъкова в Благоевград.

Най-изненадани се оказаха вчера от Реформаторския блок заради отпадането на Касим Дал. Във Варна, където той влизаше като 2-и след Радан Кънев, два мандата получи Патриотичният фронт. Иначе РБ записват цели четирима от 23-и МИР в София, но нямат човек в други 14 района.

Окончателното разпределение ще стане ясно, след като ЦИК приключи повторното въвеждане на данните от секционните протоколи.

Етикети
Покажи още

Още новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × 2 =

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.