България без цензура

Катя Иванова, кандидат-кмет на Перник от ББЦ: Трябва категорично да бъде сменен моделът, по който действа кметът

Г-жо Иванова, Вие сте кандидат за кмет на Община Перник. Освен вас, кои са кандидатите на Политическа партия „България без цензура“ за кметове на кметства в общината? Освен за кмет на община Перник, издигаме кандидати за кметове на още три кметства. За кметство кв.Изток – Денислав Врадимиров, за кметство с. Рударци – Людмил Георгиев и за кметство с. Кладница – Любомира Йорданова.

Там, където има достойни кандидати, издигнати от други партии или коалиции, ние ги подкрепяме без да издигаме свои, защото считаме, че това са хора, доказали, че могат да работят в интерес на жителите на съответното населено място и безспорно тяхното избиране или преизбиране ще бъде от полза за кметството. Това са Стефан Давитков – кметство кв. Бела вода, Петър Теофилов (издигнат от инициативен комитет) – кметство с.Богдановдол, Александър Александров – кметство с. Големо Бучино, Надка Павлова – кметство кв. Калкас, Пламен Георгиев – кметство с.Кралев дол и Румен Петров – кметство кв.Църква.

Г-жо Иванова, Вие сте кандидат за кмет на Община Перник. Освен вас, кои са кандидатите на Политическа партия „България без цензура“ за кметове на кметства в общината?

Освен за кмет на община Перник, издигаме кандидати за кметове на още три кметства. За кметство кв.Изток – Денислав Врадимиров, за кметство с. Рударци – Людмил Георгиев и за кметство с. Кладница – Любомира Йорданова. Там, където има достойни кандидати, издигнати от други партии или коалиции, ние ги подкрепяме без да издигаме свои, защото считаме, че това са хора, доказали, че могат да работят в интерес на жителите на съответното населено място и безспорно тяхното избиране или преизбиране ще бъде от полза за кметството. Това са Стефан Давитков – кметство кв. Бела вода, Петър Теофилов (издигнат от инициативен комитет) – кметство с.Богдановдол, Александър Александров – кметство с. Големо Бучино, Надка Павлова – кметство кв. Калкас, Пламен Георгиев – кметство с.Кралев дол и Румен Петров – кметство кв.Църква.

Какви са Вашите идеи за подобряване на работата в Община Перник?

За да могат добре да се представят идеите на ПП ББЦ съобразно управленската ни платформа, е редно да се направи анализ на ситуацията в Община Перник. Независимо от постигнатото през последната година, финансовото положение на общината е изключително тежко, поради което и първата задача, която всеки отговорен политик следва да си постави, е положителна промяна в тази посока.

Как точно Вие смятате да работите за подобряване на това положение?

За последните няколко години станахме свидетели на недобри управленски решения, които са в основата на неблагоприятното състояние на община Перник. Перничани знаят как управляват участвуващите във властта партии, довели до „фалита“ на общината. Твърди се, че бюджетният дефицит е около 10 милиона лева, но след гласуваните от Общинския съвет заеми на практика този дефицит е в двоен размер. Тук трябва да се подчертае, че освен кмета, не по – малка вина за „финансовия крах“ носи и Общинският съвет. За нас, които не сме участвали в управлението на местно ниво, е достатъчно ясно, че са наложителни спешни промени. Необходимо е да дадем ясен знак на обществото, че желаем такива промени. Напр. – едно от първите предложения, които бих направила, е свързано с възнаграждението на общинските съветници. Трябва да се помисли и как по – добре да бъде управлявана общинската собственост, за да носи повече приходи в бюджета (става дума за имотите – общинска собственост, за общинските предприятия и общинските фирми). Абсолютно наложително е да се направи промяна на местните данъци и такси.
Това не е ли популизъм?

Не виждам популизъм в тези идеи, а само прагматичен подход, който ще доведе до подобряване живота на перничани. Не е необходимо да си финансист, за да знаеш, че когато няма пари в бюджета, се съкращават разходите и се търсят варианти за увеличаване на приходите.

Освен съкращаване на разходите как може да бъде стабилизирана финасово общината?

Жителите на Перник трябва да бъдат наясно как се е разходвал общинският бюджет през предходния мандат, като в тази насока официална информация може да бъде получена от извършените от АДФИ и Сметната палата проверки в общината. След като всички говорим за прозрачност, нека резултатите от тези проверки да бъдат обявени. Когато видим грешките, ще предприемем необходимите действия те да не бъдат допускани в бъдеще. Ще дам един пример : „обществена тайна“ е, че едни и същи фирми, приближени до кметската управа, печелят обществените поръчки. Именно задкулисието съсипва дребния и среден бизнес, който по „обясними причини“ не може да участва адекватно в активния икономически живот в община Перник. Няма никаква пречка да бъдат заимствани добрите практики на други общини в страната.

Каква според Вас е ролята на кмета в този процес?

Безспорно функцията на кмета е най – отговорната, защото съгласно ЗМСМА той е орган на изпълнителната власт в общината. Като такъв, той напр. е длъжен да организира цялата изпълнителна дейност на общината, както и изпълнението на общинския бюджет. Всички ние сме свидетели на „управлението на общинските дела“ и на „нарушаването на бюджетната дисциплина“, довело до сегашното финансово състояние на общината. През последната година се въведе донякъде ред и резултатите се виждат, но трябва категорично да бъде сменен моделът, по който действа кметът, а това зависи от него и от Общинския съвет. Ако тези органи нарушават закона и защитават корпоративни, а не обществени интереси, загробването на община Перник ще бъде необратимо. На нас кметове – ликвидатори не ни трябват.

Какво друго бихте променили?

Бих променила начина, по който се правят назначения в общината. Според мен всички свободни места трябва задължително да се обявяват публично, заедно с изискванията за съответната длъжност. Какво пречи тази информация да бъде публикувана на официалния сайт на общината, както и във всички медии ? За мен това е истинската прозрачност. По същия начин трябва да бъдат представяни и кандидатите, за да могат перничани да се убедят, че е назначен най – подходящият човек за съответната длъжност.
Вие сте жена – кандидат за кмет. Мислите ли , че жена по – трудно би издържала на огромното напрежение ?
Аз съм реалист и достатъчно ясно си давам сметка, че кандидатите за кмет на общината от по – малките партии и коалиции нямат големи шансове за успех. Считам, че идеята на местните избори въобще е да бъдат представени различни гледни точки за обществените отношения, свързани с местното самоуправление и местната администрация, да има сблъсък на позиции, да бъдат предложени повече и по – добри управленски решения. Досегашните кметове на Перник (между другото всички те бяха инжинери) са били излъчвани от големите партии и ние сме свидетели на резултатите от тяхното „управление“. Би било хубаво избирателите да дадат шанс на новото и различното.

Можете ли да посочите някои от грешките на предишното управление?

Вече говорих за финансовото състояние , не е нужно да повтарям, че това е най – големият проблем на общината. Лично на мен не ми харесва случилото се с крепостта Кракра. С моето семейство сме обиколили доста архелогически обекти в България, но не сме срещали такова безобразие. За мен това е подигравка с подвига на нашите предци, в т.ч. и с легендарния войвода Кракра, признат дори от враговете си – византийците. Аз съм убедена, че гордият и свободолюбив дух на перничани и тяхната достойна родова памет заслужават много повече.

Какво е Вашето послание към перничани?

Да направят разумния избор за Перник, така както са го правели нашите предци в тежки моменти. Да не вярват на обещанията, които не могат и няма как да бъдат изпълнени. Да мислят за доброто на своите деца и на самите себе си. И най – вече да не продават гласа си, защото така продават собствената си съвест, а продадената съвест не струва нищо – тя е мъртва. Нека не се превръщаме в общество от мъртви души. Не така Перник е преминал през времето и пространството.
Гласувайте за правилните кандидати (за кмет на община, за кметове на кметства и за общински съветници), водени от дълг и отговорност. Бъдете горди и разумни.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.