Анализи

Кольо Колев: Двубоят ГЕРБ – БСП ще мотивира хората да гласуват

Евроизбори 2014: Предстоящите избори за Европейски парламент у нас няма да са европейски като тематика, голямата битка ще е между БСП и ГЕРБ и именно тя ще мотивира хората да отидат да гласуват. Това заяви директорът на социологическа агенция „Медиана” Кольо Колев в предаването „Факторът Кошлуков” по TV7. Социологът твърди, че голямото питане към избирателите ще бъде по въпроса дали да продължи сегашното управление или ГЕРБ да се върне във властта. Според него тази битка даже няма да е за един мандат, а за един глас.

В изследванията на „Медиана” интервюираните в съотношение 2 към 1 заявяват, че не искат връщането на ГЕРБ, въпреки че не харесват управляващата сега коалиция и имат сериозни критики към нея, каза Колев.

Той е на мнение, че в момента двете първи политически сили са в паритет и не би могъл да каже коя ще бъде първа и коя втора на изборите през май. Социологът вижда причината за този паритет в движението на експрезидента Георги Първанов „АБВ”.

„Напълно е възможно Първанов да подари победата на Борисов, но движението няма ресурс да победи”, смята Кольо Колев. Той прогнозира, че в Европейския парламент със сигурност ще участва още ДПС и най-вероятно е да влезе и ПП „България без цензура”. Социологът дава реални шансове за пробив и на НФСБ, но според него не е ясно какво ще направят Реформаторският блок и ПП „Атака”.

„В десницата има двойствено отношение по въпроса за ГЕРБ и участието на партията във властта, затова хората се питат за какво да гласуват, ако има шанс РБ да се съюзи с ГЕРБ”. Така Кольо Колев обясни причините, поради които реформаторите могат да не прескочат изборната бариера. Шансовете на Волен Сидеров пък били в това, че повечето партийни послания, свързани с отношението към Русия и кризата в Украйна, с критичните нагласи към ЕС и НАТО, се подкрепят от много избиратели.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.