Новини

Конституционните съдии единодушни за делото на президента

С единодушие в Конституционния съд приеха да гледат делото за Указа на президента Росен Плевнелиев по същество. От сайта на Конституционноя съд съобщават, че съдиите допуснаха за разглеждане по същество конституционно дело за установяване на противоконституционност на Указ на президента на Република България. С този Указ той е назначил членове на Централната избирателна комисия. Искането бе внесено в КС от сто и седемнадесет народни представители от 42-рото Народно събрани.

Дело № 6 от 2014 г. бе образувано на 3 април. Искането е за обявяване на противоконституционност на указа на президента от 20.03.2014 г. за назначаване на членове на ЦИК. Предстои съдиите да го разгледат по същество и да установят дали указът на президента противоречи на Конституцията.

Изборът на членовете в Централната избирателна комисия. Управляващите настояваха БСП и ГЕРБ да са представени по равно, ДПС да има двама представители, а „Атака” – един. От партията на Бойко Борисов предложиха друга конфигурация, при която имат шестима членове, БСП – 5, а ДПС и „Атака” – по 1.

В президентския указ бе одобрен точно този формат. От неговия пресцентър публикуваха и математически модели, които доказват, че предложението на ГЕРБ отразява по-добре разпределението на силите в Народното събрание (каквото е законовото изискване), но въпреки това не закъсняха обвиненията, че той е действал като политическо лице. След доста скандали на 2 април 117 депутати от БСП и ДПС сезираха КС за указа на президента.

Бойко Борисов и Лютви Местан се срещнаха в Кърджали и скоро след това ДПС подкрепи кандидата за зам.-председател на ЦИК от ГЕРБ, а бившите управляващи прокараха промени в Изборния кодекс, които променят състава на ЦИК по начин, който е приет и от ДПС.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.