БСП

Корнелия Нинова: Готови сме на разговори по дългосрочни реформи с другите партии

БСП е готова за разговори с останалите политически сили по дългосрочни реформи в областта на здравеопазването, образованието, енергетиката, пенсионната реформа и демографските проблеми. Това заявява в интервю за „Труд“ депутатката Корнелия Нинова, член на Националния съвет на БСП и председател на парламентарната комисия по труда и социалните въпроси.На въпрос дали ще се кандидатира за лидер на БСП, Нинова, чието име отдавна се спряга като кандидатура за председателския пост в партията, отговаря: „Не коментирам“.

В диалога с останалите политически сили социалистите са склонни да търсят консенсус дори по чувствителни теми като увеличаването на възрастта за пенсиониране.

„Ще търсим консенсус. Ето например предлагам, ако се върви към нарастване на възрастта и стажа за пенсиониране, да има критерии как да става това. Стажът и възрастта за пенсиониране да не нарастват механично с еди-колко си месеца на година, а да растат само ако расте продължителността на живота, и то след придобиването на право за получаване на пенсия“, казва Нинова.

Тя коментира и безпрецедентния ултиматум, който в неделя отправиха към партиите синдикатите и работодателите. В специална декларация трудът и капиталът обвиниха политиците, че са си самодостатъчни и са се превърнали в партобизнесолигархия. В понеделник Нинова разговаряла с представители на всяка една от тези организации.

„Съжалявам, че сме оставили у работодателите и синдикатите такова впечатление, в „Коалиция за България“ винаги сме поддържали добър разговор с тях и сме чували аргументите им. Част от техните предложения включихме и в бюджета за 2014 г., като например увеличението на минималната работна заплата от 310 лв. на 340 лв. Други не приехме, защото се разминават с нашата политическа програма. Например увеличаването на възрастта и стажа за пенсиониране. Но въпреки това имахме добър диалог“, казва Нинова.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.