БСП

Лидерът на „Евророма“: Циганите гласуваха по съвест

Циганите не са били купени, а са били мотивирани да гласуват по съвест. Това става ясно от изказването на лидерът на „Евророма“ Цветелин Кънчев в сутрешния блок на TV7. „Агитация, грандиозни митинг концерти, митинги, така ги монитивираме. За циганите има нещо много по-силно от парите и това е страха – страха от утрешния ден“, коментира Кънчев на въпрос вярно ли е, че 90% от ромския вот е бил купен.

Кънчев подчерта, че и журналисти и социолози са сгрешили като са поставили под общ знаменател мюсюлманското население, говорещо турски и циганите. „Това е обидно. Те са мургави, но не са цигани. И вие не сте блондинка, г-жо Николова (б.а водещата на „Гореща точка“ Ива Николова). И българските и циганските гласове се разпределиха на купени и по съвест. Нямам точна цифра, социолозите показаха, че 39 % от ромския вот са отишли при ДПС, а 26% при нас, но са сбъркали ромите с урскоговорящите“, подчерта Кънчев. Той коментира, че при преференциалния вот кандидатът за евродепутат с №15 в листата на БСП измества първия, тъй като може да е станала грешка. “ На нашите митинги се чуваше №15 почти през 15 секунди, така че може да е станала някоя грешка“, добави Кънчев.

По думите на лидера на „Евророма“ факторите за погрома на БСП са няколко. „Всичко започна от украинската криза. Позицията на правителството, прибързаната и неадекватна позиция на външния министър по този въпрос. На тъмно остана позицията на БСП и на ПЕС, която е различна от тази на Вигенин“, обясни Кънчев. Водещата обаче не се съгласи с причината, която изтъкна Кънчев и заяви, че лично се ангажира да направи анкета по улиците. „Обещавате ли“, заяви на свой ред и Кънчев и допълни, че втората причина, заради която БСП получиха слаби резултати на евровота е: „задачата, която изпълни Георги Първанов, зададена му от Бойко Борисов – не да спечели на евроизборите, а да пречи на БСП. Искам да попитам ГЕРБ – тези над 70 кмета от ГЕРБ, които са обещавали на циганите, които работят към чистотата, че ще работят по 2 дни, вместо 14… Обещавам им, че на някой места ще остане мръсно, защото не може да се спекулира с чистотата на общините, за да се трупат политически дивиденти“, обясни още Цветелин Кънчев.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.