Новини

Лихвари продават ромски гласове на едро

Лихвари в ромските гета усилено продават гласове на едро, пише „Преса”, като се позова на изследване в Северозападна България, финансирано от Европейската комисия. Данните показват, че всички парламентарно представени партии използват купен вот и търговия с гласове, твърди д-р Стойчо Стойчев, преподавател в Софийския университет. Повечето роми са зависими, защото дължат пари на лихварите, повечето от които са и неформални лидери в съответния регион. При гласуване за посочена партия, опрощаването на дълга стига до 50%.

Според преподавателя, това е нова форма на робство, тъй като в затворените общества на циганите, ролята на лидера е огромна. Той решава всички проблеми на живеещите там, хората не търсят институциите , а него, дава им пари за сватби, да си платят тока и за други нужди.

Тези дългове не са ясно регламентирани, много често длъжниците не знаят колко дължат и вярват на казаното от лихваря. При тези дългове лихвата се смята на ден и затова зависимостта на взелите пари е огромна.

Самите лидери получават пари от партиите, но понякога плащането не е в пари. Не са рядкост и случаите на „чадър” над тях или над незаконен бизнес. Това си е чиста предизборна търговия – гласове срещу пари или влияние.

Според Стойчев полицейската охрана на отпечатаните бюлетини е чисто ПР ход. Истинските манипулации се извършват на друго място, по друго време и под друга форма, смята преподавателят.

Той смята, че е по- лесно да се фалшифицират протоколите от изборните секции. Това се случва в отдалечени места, където няма наблюдатели.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.