ДПС

Лютви Местан: Ако Октай беше насочил пистолет срещу Борисов, щеше ли пак да си е вкъщи?

Вчера, 13 март 2014 г., се случи нещо ужасно. С тези думи започна изказването си от името на парламентарната група на ДПС председателят на партията Лютви Местан. Той изрази острото си възмущение от освобождаването под домашен арест на Октай Енимехмедов – нападателя на Ахмед Доган.

„Един потенциален убиец на политически лидер бе практически пуснат на свобода. От високата трибуна на българския парламент, като председател на ДПС, от името на стотици хиляди български граждани питам „Защо”. Бяхме залети от десетки декларации, в които има един отговор, за неоснователността на който не се сещам какво не бих дал. За съжаление обаче трябва да се съглася. Отговорът на стотиците хиляди членове и симпатизанти на ДПС е, че този политически лидер се казва Ахмед”, каза Местан.

„В европейска България можеш да насочиш оръжие в слепоочието на един политически лидер и след няколко месеца в ареста да се окажеш на свобода. Това не е справедливост, а гавра”, смята той.

„Какъв е знакът, към какво поощряваме младите? Че оттук нататък могат да стрелят по политически лидери и вместо възмездие, ще се радват на политическа слава и ще отговарят на въпроса дали пък няма да правят и политическа кариера. /…/ Политическият лидер, по когото се стреля, трябва да се казва Ахмед, Мехмед или Местан. Защото дулото на газовия пистолет все едно бе насочено и срещу моето слепоочие, срещу слепоочието на стотици хиляди български граждани, които се уповават на върховенството на закона като единствен извор на справедливостта, защото няма справедливост, няма равноправие, няма права без справедлив съд”, каза Местан.

„Не било опит за убийство, а хулиганска проява, опит за сплашване. Защото газовият пистолет не можел да убива. Заваляха и поръчкови експертизи, които да обслужат тази теза. Но нито един от застъпниците на тази измислица не се съгласи да се постави на мястото на д-р Ахмед Доган, не бе готов да подложи слепоочието си. Защото газовият пистолет убива. Поне за миг замислихме ли се какво е изживял в този миг Ахмед Доган? Какво изживява и до днес този човек? Замисляме ли се каква болка стои зад трудно изтръгнатите от устата на майка му думи: „Защото се казва Ахмед”. Какво не бих дал, за да не е вярно!”, заяви лидерът на ДПС.

„Снощи в една медия тази истинска трагедия вече е повод за иронични подбиви – сега единият щял да стои вкъщи по принуда, а другият – жертвата, от страх. И това е повод за скеч, за закачаки. В европейска България”, възмути се той.

„Въпросът е, ако Октай Енимехмедов беше направил опит да стреля не по Доган, а по Борисов, Плевенелиев, щяха ли да бъдат толкова безпомощни специализираните органи на българската държава и днес нападателят щеше ли да се радва на статута си на медиен герой под домашен арест? Тежък въпрос с един лесен отговор, който българският политик в мен се срамува да изрече”, заяви емоционално Местан.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.