ДПС

Лютви Местан: Няма как оставката на кабинета да се подаде по-късно от 25 юли

От ДПС ще останем верни на постигнатото съгласие при президента Росен Плевнелиев. Призоваваме и другите политически сили да направят същото. Това каза на брифинг в парламента председателят на ДПС Лютви Местан във връзка със заявената позиция от ГЕРБ, че след „Атака” и те напускат 42-то Народно събрание.„Лаконичният ми коментар се свежда до призива в тази ситуация да бъдем достатъчно отговорни. Според ДПС политическата отговорност се изразява в стриктно придържане към постигнатото съгласие на консултации при президента Плевнелиев”, допълни Лютви Местан.

„Мисля, че никой не поставя под съмнение постигнатото съгласие при президента. В противен случай бихме дали знак, че думата на политиците винаги е предпоследна. Така бихме намерили обяснение и за тенденцията на сриване на доверието в институциите и в политическите партии”, заяви Местан.

„Хоризонтът на 42-ия парламент е ясно очертан, респективно и на кабинета „Орешарски”. Ако все пак някому нещо се губи, като например точната дата за подаване на оставката, аз оставам с впечатление, че и този въпрос е ясен. Това няма как да се случи по-късно от 25 юли, но ако има необходимост и това да се конкретизира – защо не“, коментира още той.

„Оттам-нататък не виждам никаква политическа логика в това, да загубим 17-18 дни парламентарно време при положение, че има много важни теми, които се радват и на политически консенсус. Нека да останем отговорни и отговорността ни да се изрази в стриктно придържане към постигнатото съгласие при държавния глава”, заяви председателят на ДПС.

Според него да се поставят под съмнение договорките при президента би било изключително лош знак. „Не би трябвало да е възможно, защото никой оттук-нататък няма да вярва дори на постигнатото съгласие дори когато то се постига при държавния глава. Трябва да имаме уважение към себе си, ясно съзнание за тежестта на думите си, ако искаме да възстановим доверието на българските граждани. Политическият живот в страната е в режим на ярка конфронтация от доста години насам и има истински глад за малко повече отговорност, общи позиции, съгласие”, подчерта Лютви Местан.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.