БСП

Манолова съзря саботаж от Плевнелиев и ГЕРБ на евроизборите

Президентът и ГЕРБ имат намерение да бойкотират нормалното провеждане на предстоящите европейски избори, обяви пред журналисти в парламента Мая Манолова. Но тя веднага почерта, че това няма как да стане, защото „слава Богу ЦИК е конституирана, тя работи и работи добре. Членовете на ЦИК се оказаха на много по-високо ниво и от ГЕРБ, и от Борисов, и от президента“.

Зам.-председателят на парламента ицтъкна, че няма никакво съмнение, че предстоящите евроизбори ще се проведат нормално по действащия Изборен кодекс и че ще бъдат честни. 

Тя саобщи още, че се подготвя жалба срещу указа на президента за ЦИК до Конституционния съд, и отказа да дава срок за реакция от страна на съда. „Не мога да предопределям действията, разположени във времето, на Конституционния съд. Но парламентът има и други възможности за реакция в конкретната хипотеза, а именно откровеното нарушаване на Изборния кодекс от страна на президента Плевнелиев”, посочи Манолова, като не отговори какви са другите възможности за реакция. Попитана дали ще поискат импийчмънт на президента, Манолова отговори: „Не желая да коментирам хипотези и евентуални бъдещи действия”.

„Оценките на правни колоси като Бойко Борисов и Десислава Атанасова не могат да ме уязвят. Изборният кодекс е ясен. Това, че на ГЕРБ не им харесва, не е новина. ГЕРБ са свикнали, ако мачът не е уговорен и ако реферът не е техен, изобщо да не се играе. Затова и в момента атаката е именно срещу Централната избирателна комисия. На практика те нямат други възражение по ИК. Самата схема „сделки вместо правила” е абсолютно неприемлива в политиката. Аз не работя по този начин и затова мисля, че и парламентарната ни група няма да се поддаде на откровен шантаж. Не е Цецка Цачева човекът, който ще определя законодателната програма на „Коалиция за България”. Да си гледат техните законопроекти”, каза още Манолова. 

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.