БСП

Мая Манолова: На евроизборите хората ще могат да пренареждат листата и дори да сменят водача

На следващите евроизбори хората ще гласуват с интегрални бюлетини с преференции с праг от 5%, без никаква защита за водача на листата. Те ще имат реалната възможност да пренареждат листите и дори да сменят водача на листата. Това заяви заместник-председателят на НС и председател на Временната комисия за обсъждане и приемане на нов Изборен кодекс Мая Манолова в ефира на Дарик радио.

Тя подчерта, че предложението преференцията да бъде чиста, тоест да може да се смени и водачът на листата, е било направено от КБ. „Тоест, дори и лидерът ни Сергей Станишев поема риска да не се ползва със защитата, предвидена при другите видове избори, а да играе съвсем честно на предстоящия евровот“, подчерта председателят на Комисията.

Манолова обясни, че за първи път бюлетините ще се печатат като ценни книги, в кочани и с номера, като този процес ще бъде под контрола на Министерство на финансите. „Ще има контрол за това колко бюлетини се напечатват и по какъв начин се разпространяват. Важни са и номерата на бюлетините, защото ще може да се прави съпоставка, дали избирателят е гласувал с бюлетината, дадена му в секцията. С тази мярка няма да има смисъл да се дават предварително попълнени бюлетини извън секциите за гласуване, защото официалните са с номера“, обясни тя.

На въпрос, свързан с идеята за уседналостта при гласуване, Мая Манолова посочи, че смисълът от това е само хората, живеещи в ЕС да могат да гласуват за евроизбори, защото те са част от процесите в зоната и те са тези, които би трябвало да определят случващото се в Европейския съюз. „Това означава, че българите извън ЕС няма да могат да гласуват за евродепутати. Смисълът на това се изразява в аргументите, които са в посока на това, че все пак се формират органи в съюза и е нормално хора, които живеят в обединена Европа, да могат да изразят позицията си, защото са пряко свързани с промените в зоната. Докато при гласуване за национален парламент, няма никакви ограничения за хората, независимо къде живеят те, вътре или извън ЕС“, обясни тя.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.