БСП

Михаил Миков: Борисов само кълне по коридорите на НС

„Клетвите на Борисов по коридорите ми е омръзнало да ги коментирам и ще се въздържа. Той говори за Конституцията, коментира парламентаризма… Извадете за една година колко изказвания има в Пленарна зала. Има една процедура. Това е Борисов – „Фейсбук”, медии…”. Така отговори Михаил Миков на журналистически въпрос, как ще коментира изказването на Бойко Борисов, че настоящият парламент незабавно трябва да бъде разпуснат и да бъдат насрочени избори „две в едно”.

„Представете си какво би се случило в Учредителното събрание, ако имаше „Фейсбук”.И Марко Балабанов, Петко Рачов Славейков или Драган Цанков използваха „Фейсбук”, а не да правят държавност в Учредителното събрание…”, коментира председателят на 42-то Народно събрание, който бе на посещение във Варна по повод честването на 135 години от създаването на Търновската Конституция.

Особено важния въпрос със строежа на новата съдебна палата във Варна, бе един от проблемите, на които той обърна внимание по време на краткия брифинг с журналисти. Миков обясни, че правителството е усвоило средствата и единственият въпрос, на който не може да се даде ясен отговор е свързан със заведеното гражданско дело от дружеството, спечелило обществената поръчка. „Трябва да приключи първо и тогава има два пътя. Ако спечели – ще продължи с работата, а ако не – нова обществена поръчка. Във всеки случай – министерството на правосъдието, правителството, е усвоило средствата за започване на този проект… Защото във Варна и в Софийски районен съд очевидно са най-тежките проблеми в България. Увеличаващ се брой дела, нарастваща необходимост от помещения – заседателни зали, работни кабинети, места за архив… Там трябва да бъдат насочени средствата от държавата”, категоричен е председателят на Народното събрание. 

Той добави, че дори тази година парите да не бъдат насочени по предназначение, предвид факта, че съдебните спорове по казуса не са окончателно приключили, то няма опасност, че средствата ще бъдат изгубени. „Ако бъдат насочени сега някъде другаде, то догодина ще насочим нови средства, защото е налице очевидна необходимост, не само на варненските магистрати, ами и на гражданите, които живеят в Апелативния район”, увери Миков.

Относно честата липса на кворум в парламента, той коментира, че не само депутатите от „Атака” бе посещават заседанията, ами и колегите им от ГЕРБ. Според Миков, грешно разбран опит за правене на политика. 

„Ще публикуваме списъци с имената на всички депутати, които са отсъствали от заседания. Нека избирателите, гражданите, които са гласували за тях, да знаят кои са. Поименно и персонално”, каза още Михаил Миков.

Той обясни, че в програмата на НС има приоритетни законопроекти, които ще бъдат разгледани във вторник. И посочи, че ще има ново обсъждане на Закона за сметната палата и на Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за защита на конкуренцията. 

„Относно Законът за конкуренцията става дума за онова, което е обещано като действия по намаляване на свръх присъствието на веригите на пазара. Това са промени в закона за защита на конкуренцията – вкарване на текстове, които да поощрят лоялната конкуренция и намалят злоупотребата с господстващото присъствие на пазара, каквато постигат веригите”, разясни Миков. Варненският депутат Борислав Гуцанов пък, който заедно с Красимир Янков, присъстваха на срещата, добави също, че ще бъде разгледан и Законът за устройството на Черноморското крайбрежие. 

Като цяло Михаил Миков отговаряше сравнително охотно на журналистическите въпроси, докато не бе засегната темата, свързана с предупрежденията на Путин, за това, че се задава нова газова криза в Европа. „Не искам да коментирам”, бе реакцията на председателя на НС.

Орлин ФИЛИПОВСКИ

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.