Анализи

Мишо Константинов: Парламентът щеше да е пълно мазало, ако изборите бяха за него

„Ако това бяха парламентарни избори, към тези пет партии щеше да влезе и АБВ и щяхме да имаме парламент, както аз му викам – пълно мазало. Щеше да бъде един напълно разбъркан парламент, без ясно очертани мнозинства. На парламентарни избори обаче щеше да има други резултати, щяха да излязат и недоволните бесепари“. Това коментира математикът проф. Михаил Константинов в сутрешния блок на TV7.

По думите на Константинов заради преференциалния вот ще се разменят първия и втория в листата за евродепутати в Реформаторския блок, а при коалиция на България №15 отива на първо място и след това се нареждат първия, втория и т.н. Най-вероятно в Брюксел няма да замине Достена Лаверн. „Преференцията за №15 в листата на БСП, той е млад и умен човек и аз се радвам, че той ще стане евродепутат, но да ме убедите, че избирателите на БСП са го припознали точно него, това няма как да стане“, подчерта още проф. Константинов.

Той показа нагледно как се изчисляват точно мандатите на партиите и подчерта, че до вчера сутринта ГЕРБ, ДПС И РБ са имали почти равни остатъци и мандата е скачал с всеки протокол. „Още в 10 ч. остатъка на ДПС скочи с 0,5 и нямаше кой да ги бие. Сам по себе си този резултат нищо не значи. Миналата година ние избрахме управление. Правителството може да падне ако хората се надигнат, има вот на недоверие и т.н.“, коментира още математикът.

За пореден път проф. Константинов подчерта, че избирателите трябва да имат поне начално образование, за да стигнат до урните. Практиката за образователния ценз, не е нещо ново, а е практика, разпространена в много държави преди Втората световна война, обясни проф. Михаил Константинов.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.