Новини

Мощен полицейски кордон отцепи срещата Плевнелиев – Расмусен

Мощен полицейски кордон отцепи площада пред президентството заради визитата на Андерс Фог Расмусен. Това стана минути, след като депутати от „Атака“ протестираха под прозорците на „Дондуков“ 2. Генсекът на НАТО се срещна с Росен Плевнелиев. Националистите посрещнаха генералния секретар на НАТО с лозунги „НАТО, не ни вкарвай във война с Русия” и „Вън US базите от България”. Те закачиха пред Президентството и тиквен знак с логото на НАТО, но той беше свален много бързо.

След като националистите освободиха пространството пред президентството, площадът опустя тотално. Служителите на реда караха обикновените граждани, чийто маршрут минава през площада, да заобикалят шадравана, за да стигнат до подлеза или до прохода към министерството на образованието. По традиция посещението на подобна ВИП персона се провежда при изключителни мерки за сигурност.

Преди протеста лидерът на националистите Волен Сидеров коментира, че посещението е свързано с натиск върху българските управници да се повиши напрежението. Той подчерта, че има данни за американски части, които ще бъдат предислоцирани на българска земя, а американска бойна техника се подготвя и вече се ситуира в Черно море. Сидеров определи това като провокация срещу Русия.

„Ние сме против България да участва в повишаване на напрежението. Подозирам, че президентът Плевнелиев ще бъде уговорен да се съгласи България да стане плацдарм. Ако премиерът също приеме, това ще бъде един много опасен курс за България. Ние сме тук, за да кажем, че не искаме да ни въвличат в каквито и да било военни дейстивя и логистика, свързани с напрежение. За съжаление това е политиката на НАТО в момента и ние затова поставяме въпроса дали България трябва да е член на този Алианс, в който вече 10 години членуваме и няма никаква полза”, коментира Сидеров. Той запита и какви са точно заслугите на Расмусен към България, за да му се връчи най-високия български орден „Стара планина“. 

След края на срещата черни правителствени беемвета, съпроводени от линейка на Правителствена болница поеха ВИП делегацията. Секунди след като колите се отправиха към следващата среща, полицаите напуснаха площада. Някои от униформените са били привикани на пожар да работят в почивния си ден, разбра БЛИЦ.

Весела ВЕСЕЛИНОВА

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.