НФСБ

НФСБ: БНТ и БНР ни игнорират!

Националният фронт за спасение на България разкритикува остро националните медии БНТ и БНР за “тенденциозното отношение и игнорирането на дейността на най-голямата извънпарламентарна политическа сила в България – Патриотичния съюз около НФСБ”. „Отразяването на дейността на другите политически партии и независими кандидати за изборите за ЕП в държавните медии включва както техни лични участия, така и изявите на партиите, които представляват. Отразяване на дейността на ПП НФСБ от страна на националните медии за съжаление няма”, заявяват патриотите и припомнят текст от Изборния кодекс, който задължава БНТ и БНР да бъдат обективни.

От НФСБ сигнализират, че откриването на предизборната кампания за предстоящите избори за Европейски парламент е отразено от национални и регионални медии, включително двете най-големи частни национални телевизии – Нова телевизия и bTV, но не и от БНР и БНТ. Същото тенденциозно отношение се наблюдава и при анонсирането на резултати от социологически проучвания – въпреки високия процент, който партията получава в предварителните проучвания, НФСБ не фигурира в новините, посветени на темата. „Недопустимо е държавните медии да обслужват само силните на деня и парламентарно представените партии – заявяват патриотите. – Това поведение на държавните медии e в дълбоко противоречие с основното право на информираност на българските граждани. Подобен род отношение грубо погазва законовите, професионалните и етичните норми в журналистиката.”

ДО:
Г-жа Вяра Анкова
Генерален директор и Председател на 
управителния съвет на Българската национална телевизия
Г-н Радослав Янкулов
Генерален директор на Българското национално радио
Г-н Росен Плевнелиев
Президент на Р България
Г-н Пламен Орешарски
Министър-председател на Р България
Г-н Михаил Миков
Председател на НС на Р България
Доц. Георги Лозанов
Председател на СЕМ
Госпожо Анкова,
Господин Янкулов, 

Пишем Ви във качеството си на представители на партия Национален фронт за спасение на България в Европейския парламент и кандидати от листата на НФСБ за евродепутати. Със съжаление констатираме, че българските национални медии БНТ и БНР продължават тенденциозно да игнорират дейността на най-голямата извънпарламентарно представена политическа сила в България – Патриотичния съюз около НФСБ. 

Отразяването на дейността на другите политически партии и независими кандидати за изборите за ЕП в държавните медии включва както техни лични участия, така и изявите на партиите, които представляват. Отразяване на дейността на ПП НФСБ от страна на националните медии за съжаление няма.

Нека ви припомним текст от новия изборен кодекс, който задължава БНТ и БНР да бъдат обективни: 
Чл. 139 (3) Българската национална телевизия и Българското национално радио са длъжни да спазват принципите за равенство и обективност при отразяване на проявите на кандидатите, регистрирани от партиите, коалициите от партии и инициативните комитети в информационните си емисии.

На 25 април 2014 г. официално стартира предизборната кампания за предстоящите избори за Европейски парламент. В този ден НФСБ откри и своята предизборна кампания. Събитието беше отразено от национални и регионални медии, включително двете най-големи частни национални телевизии – Нова телевизия и БиТиВи, но не и от БНР и БНТ. Същото тенденциозно отношение се наблюдава и при анонсирането на резултати от социологически проучвания – въпреки високия процент, който партията получава в предварителните проучвания, НФСБ не фигурира в новините, посветени на темата. 

Ако ние, като най-голямата извънпарламентарно представена партия, нямаме възможността да изложим своята позиция в държавните медии в България заради наложена цензура, за каква свобода на медиите в нашата страна говорим тогава? Това е незаконно, недопустимо и неморално! 

Недопустимо е държавните медии да обслужват само силните на деня и парламентарно представените партии.
Преди няколко месеца зададохме въпрос и сега ще го повторим: Коя институция е отговорна за случващото се в българските държавни медии и коя може да реши този проблем в България? Ще получим ли отговор на този простичък въпрос и кога? Има ли институция в България с воля да се справи с този проблем?

Това поведение на държавните медии е в дълбок разрез с основното право на информираност на българските граждани, както и с нашето право на медийно отразяване. Подобен род отношение грубо погазва законовите, професионалните и етичните норми в журналистиката. Не случайно всяка година изпадаме все по-надолу във всички световни класации за свобода на медиите.

С уважение: 
Валери Симеонов /Съпредседател на НФСБ/
Данчо Хаджиев /Съпредседател на НФСБ/
Валентин Касабов /Съпредседател на НФСБ/
Слави Бинев /Представител на НФСБ в Европейски Парламент/

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.