Анализи

Нидал Алгафари: Достена Лаверн беше спусната с парашут

Найо Тицин и Нидал Алгафари представиха пред БНТ виждането на дясното и на лявото политическо пространство за преференциалния вот на евроизборите тази неделя. Докато кампанията на Реформаторския блок е изградена изцяло на преференциалния вот и там дори е заложен състезателния характер, в лявото политическо пространство сякаш са изненадани от преподреждането.

Тримата от челото на листата са неразпознаваеми, призна Нидал Алгафари. „Гласуването с 15 от преференциалния вот е наказание за тримата души, които БСП не ги припозна за себе си. Не става въпрос за Сергей Станишев, Георги Пирински или Илиана Йотова, а за следващите трима“, каза Алгафари. „БСП не успя да стигне до собствените си хора, не до периферията, а до собствените си хора. Те чукаха през цялото време на една отворена врата. Отиваха, изказваха едни дълги изречения, на които нищо не се разбира и си тръгваха“, заяви Алгафари.

Със сигурност има проблем с новите имена, каза Нидал Алгафари. „Проблемът с Достена е, че никой не разбра от къде дойде. С какво точно тя трябваше да допринесе, хората да я разпознаят,“ заяви режисьорът. Той препоръча политиците да се съобразяват със ситуацията в страната, да са адекватни на своите избиратели. „Може би ще си направиш анализа, че човек трябва да поиграе малко в играта, да усети“. Той се възмути от изрази като „вмирисани бабички“, „аз няма да приемам коптори“, използвани от някои от кандидатите да представляват червения електорат в европарламента. „Петър Курумбашев се помоли, Достена я пуснаха като парашутист на интелектуалците, които помогнаха на БСП да се заблуди до край“, очерта разликите в кандидатите на БСП за евровота.

Найо Тицин показа привързаността на дясното политическа пространство към възможността избирателите да преподредят листата. „Реформаторският блок приветстваше референцията и изгради кампанията си на база преференция. „Обществото казва: „Искаме мажоритарен вот, преференцията е мажоритарен вот. Това е истински мажоритарен вот“, каза Тицин.

Според него има нещо особено плашещо в цялата кампания и в обществото ни напоследък. „Кампанията показа как българите казват:“Не искаме заедно да живеем“. Ако слугите на злото – дали социолози, купен вот или други очертават линиите, … Ако една общност не може да се понася, това се казва канибализъм“, каза Тицин.

Според бившия телевизионен репортер разликата между българските и европейските лидери е в поведението им след като получат ниски резултати. „Еlропейските лидери още в нощта си подадоха оставки – това е нормалното. Това е вропейската практика. Тук губиш 2-3, 8 пъти и казваш: „Ще победя на 18-ия път“. Големият губещ е Сергей Станишев на тези избори. Изборите помагат на обществото да се самолекува“, каза Тицин. На което Алгафари заяви, че трябва първо тези, които са в непосредствено подчинени на лидера да си подадат оставките иначе няма да има промяна.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.