България без цензура

Никола Митев, „България без цензура“: София се нуждае от промяна

София се нуждае от промяна. Столицата разпилява потенциала си и е един град на загуба, въпреки бюджета си от 1,5 милиарда лева, който е гигантски. София губи главно от това, че не развива потенциала си – основно в туризъм и образование. Нужна е промяна и ясна стратегия за развитие. Това заяви вторият в листата за общински съветници на „България без цензура“ Никола Митев на предизборен дебат по БНТ.

Той посочи, че София може да се превърне в град по посещаемост от ранга на Рим, Атина и Истанбул заради даденостите, които има – прекрасно културно-историческо наследство, условия за зимен туризъм, за балнеотуризъм, дори за поклоннически туризъм. Това обаче в момента не се развива, напротив – Столична община предвижда да изкарва на година, специално за 2015, едва по 1,5 милиона, което е 0,1% от общия си бюджет от туристически такси. В същото време Белград само за първото шестмесечие е изкарал 2,5 милиона евро.

„Кандидатите на ББЦ, начело с г-жа Мария Календерска излизаме на тази битка, защото София не се управлява както трябва да се управлява една столица. София е лишена от перспектива, няма визия и стратегия за управление и това не е онзи, най-голям град в България, който е последна спирка на младите, които трябва да задържим в страната и не е онова място, което милиони български семейства се надяват да им осигури препитание и сигурност за живот. Ние знаем как да променим това и ще направим всичко възможно да го сторим. Ако искаме да имаме истинска столица с бъдеще, която да е обърната не към 3-4 фирми, близки до управляващите, а към гражданите и да ни управлява екип с програма, гласувайте за N 9 в бюлетината за кмет на София за Мария Календерска и кандидатите за общински съветници на ББЦ. Вярвам, че този път ще си отворим очите и ще видим, че царят е гол!“, обърна се към столичани Митев.

Той е категоричен, че е нужна промяна в управлението на бюджета на столицата. В момента се разчита на еврофондовете, а те не трябва да бъдат основен източник на приходи. В същото време се изостава и с усвояването на тези фондовете. Митев изнесе данни на Института за пазарна икономика, според които Бургас усвоява по 1 152 лева на човек от еврофондовете, Габрово – 1 360 лв., а София е с 393 лева на човек. Като една от причините той посочи недобре обучената общинска администрация, заради което се налага да се наемат външни фирми, които в повечето случай са и изпълнители на проектите по еврофондовете. Така парите изтичат някъде и никой не ги вижда.

От ББЦ ще работим за промяна на приоритетите на управлението на Столична община, обяви Митев. Една от първите наложителни промени е бюджетът за здравеопазване, който в момента е 1% – 15 млн. лева от 1,5 милиарда бюджет. Ще въведем преференции за транспорт на здравните работници и общински стипендии за обучение на лекари за Спешната помощ, каза вторият в листата на ББЦ Той посочи и решението на ББЦ за образованието в столицата да се създадат условия за нов студентски кампус и високо качество на образование не само на младите българи, но и привличане на европейци, които да приемат София като една добра дестинация за качествено образование. „Виждаме този кампус в Северната част на София. Има много места, където може да бъде изграден. Студентски град във формата, в която съществува в момента е всичко друго, но не и студентски заради прекаленото много частна собственост в него. Не знам коя майка би изпратила спокойно детето си да учи в София именно в Студентски град. Много от студентите избягват да остават там с цената на по-високи наеми в други части на столицата, само и само да им е по-сигурно“, коментира Митев.

Той не спести критиката си към сегашното управление на столицата заради гетата с нелегални бежанци в центъра на града. „Това е карето, наречено „Малката Арабия“ – „Цар Симеон“, Женския пазар, това е центърът, който трябва да е туристически – той е уникален, защото в него са представени всички религии със своите храмове, но там вече българи няма. В отсечката между Халите и Централна гара – на „Мария Луиза“ и пресечките й има над 120 хотела с ниски цени за настаняване и там са нелегалните имигрантите, защото е най-евтино да се спи там. Общината знае това, но не си мръдна пръста, когато те се нанасяха и в момента българи оттам не могат да минат“, каза Митев.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.