България без цензура

Николай Бареков: Борисов и Плевнелиев си играят със сигурността на народа

Лидерът на България без цензура Николай Бареков изрази възмущение от действията на Росен Плевнелиев и Бойко Борисов. В изявление, разпространено от пресцентъра на ББЦ, той анализира събитията около Корпоративна търговска банка и прави извода, че президентът и председателят на ГЕРБ „си играят със сигурността на българските граждани“.
Ето го изявлението на Бареков:

Недопустимо е на Консултативния съвет за национална сигурност, посветен на финансовата стабилност, президентът Росен Плевнелиев да не покани партиите, които активно участваха в спасяването на банковата система преди две седмици. С днешна дата в Народното събрание липсва консенсус за възстановяване на доходите и спестяванията на българските граждани и фирми в рухналата финансова пирамида КТБ.

БНБ не е изпращала до „България без цензура“ и до мен, в качеството ми на евродепутат, законовите промени, които предлага, за да се възстановят потъналите милиарди. Като член на Европейския парламент ще сезирам Европейската комисия за това, дали в случая с КТБ не са нарушени елементарни банкови практики на Европейския съюз и европейското законодателство.

Ако казусът КТБ не е изолиран в рамките на европейската общност и е системна грешка, а не индивидуален обир, трябва да бъдат направени сериозни изводи, как да се промени европейската банкова регулация.

Как е възможно в страна-член на ЕС, четвъртата по големина банка да работи по подобие на финансово-брокерска къща, чейнджбюро и финансова пирамида? Позицията на Бойко Борисов да не се възстановяват парите на хората и фирмите е пагубна за държавата и едвам работещата икономика. Лична ли е позицията на Борисов или ПП ГЕРБ застава зад нея? Ако е лична позиция, то тя застрашава устоите на държавността. Ако фирмите и гражданите не си получат парите до края на месеца, резултатът ще е десетки хиляди безработни българи и около 100 хиляди гладни семейства на прага на есенно-зимния сезон. Десетки предприятия в оръжейната, автомобилната и хранително-вкусовата промишленост ще останат без оборотни средства, без възможности за инвестиции и няма да могат да поемат производствените си разходи. Даваме ли си сметка какви ще са последствията за политическата система?!

Явно господата Бойко Борисов и Росен Плевнелиев си играят със сигурността на българските граждани и не желаят да бъде постигнат политически и граждански консенсус как държавата да излезе от дупката КТБ, в която попадна сама?

Позицията на ББЦ, е че спестяванията на гражданите и фирмите могат да бъдат възстановени през нова българска банка, без актуализация на бюджета, но с промяна в закона, която да гарантира това. Тези мерки трябва да бъдат съчетани със засилен контрол върху дейността на банките и с цялостен одит на банковата система, назначен задължително от ново ръководство на БНБ, след като на власт дойде ново и политически легитимно управление.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.