България без цензура

Николай Бареков: Изказванията на Борисов са непремерени, безотговорни и престъпни

Пресата върху банковата система е засилена от непремерените и безотговорни изказвания на бившия премиер Бойко Борисов, а това налага по време на утрешното заседание при президента да се вземат решения, които няма да се харесат на българския народ. Това каза на пресконференция лидерът на „България без цензура“ Николай Бареков. По думите му, на консултациите в парламента вчера е бил представен анализ от Йордан Цонев и е взето решение да се започнат разговори с Международния валутен фонд, но да не се оповестява това предварително.

„Квалифицирам поведението на Борисов като изключително безотговорно, некомпетентно и престъпно. Никой не се е разбирал с него да става служебен премиер. Той застрашава държавата“, категоричен бе лидерът на ББЦ.

Според него казаното от Борисов за МВФ е било едно от възможните решения, но след неговите непремерени изказвания то вече е неизбежно. „Утрешните решенията при президента няма да се харесат на българския народ, но те станаха неизбежни точно заради Борисов. Имаше шанс да се избегнат част от тях, но след неговата намеса вече няма как това да се случи“, коментира Бареков.

Така, според него разговори с МВФ ще има и не защото банките не са добре, а защото ще им трябва подкрепа. „Държавата не е фалирала, фалирали са политиците, защото при тях няма доверие“, отсече Бареков. Той съобщи още, че ББЦ организира в понеделник на обед Национална кръгла маса, на нея ще бъдат покани представители на бизнеса, на банките и политици. Нейната цел е да се набележат мерки какво да се прави от тук насетне, мотото, под което ще се проведе е „Банки, бизнес, народ, бъдеще“. „Трябва да се мисли за бизнеса и за народа“, каза Бареков.

Трябват ни смислени хора, които да вземат нещата в ръце и да няма паника, обобщи зам.-председателят на ББЦ Рада Коджабашева. Според нея е много важно е да се направи точен анализ с конкретни факти. “ Успокояващ момент е, че ликвидните средства за оцеляване на българските банки са налице. БНБ изисква от банките около 8-12% от средствата да ги имат като минимален резерв, а нашите държат 20%. В същото време депозитната маса е 90 млрд. лв., така че опасност няма! Важен момент е и това че вчера правителството емитира 1,5 млрд. дълг при лихва 3% и запитване 4 млрд., което показва доверие във финансовата система на страната. За сведение – 37% от изкупения дълг е направен от инвеститори от Великобритания, а 18% от австрийски и немски дружества, 15% от САЩ“, обобщи Коджабашева.

Според независимия народен представител и зам.-председател на ББЦ Светлин Танчев, най-лошият сценарий би бил да се отнеме влиянието на българските политици, да дойде Тройката – Европейската централна банка, Европейската комисия и МВФ, които да направят ревизия и да каже какво да се случи. „Смятам, че ще покажем, че сме добри политици и че до това няма да се стига“, коментира Танчев. Възможно е да има сътресения в икономиката, но нека всички запазим спокойствие и нека разумът да надделее, каза депутатът. Той призова политиците да се държат по-отговорно, защото всяка казана дума не на място през следващите дни може да доведе до нежелани последици. Според Танчев няма място за притеснение и хората няма да загубят спестяванията си.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.