България без цензура

Николай Бареков: Няма да подкрепя провалил се политик за премиер

Няма да подкрепя провалил се политик за премиер. Това обяви категорично лидерът на „България без цензура“, евродепутат и член на Изпълнителното бюро на групата на Европейските консерватори и реформисти Николай Бареков в предаването „Седмицата“ по Дарик радио. Бареков обясни, че сам е предложил на срещата да се направи правителство на националното съгласие, което да продължи да работи като служебно до предсрочните избори и е получил подкрепата на останалите лидери.

Тогава е било отхвърлено искането на Лютви Местан този кабинет да работи в рамките на сегашния парламент 6 месеца. „Това правителство трябва да бъде от експерти, а не кабинет на политици от БСП, ГЕРБ и ДПС. Те вече са омаскарени и хората не им вярват, те не могат да стабилизират страната.

Ако такива бъдат предложени за премиер на Съвета при президента тази неделя, моите независими депутати ще гласуват против“, отсече лидерът на ББЦ. Той изрази недоволството си от безотговорните изказвания на Борисов след срещата в НС, че трябвало да стане веднага премиер. Коментира, че лидерът на ГЕРБ нямал право да прави абсурдни изказвания и интерпретации за МВФ, защото бил некомпетен по финансовите въпроси. „Имам чувството, че този човек нарочно налива масло в огъня на кризата и нарочно разпалва психологическия стрес и със себе си и с банките, за да може след това да се върне на бял кон във властта, вярвайки, че като бутне банките, хората ще го изберат него. Явно забрави, че те го изгониха с камъни, заради провала на Дянков“, каза лидерът на ББЦ.

Бареков посочи пет свои номинации за премиер до изборите – преподавателят в УНСС Стоян Александров, Иван Костов, защото вече веднъж е спасил България от финансова криза, Стефан Софиянски, който спря инфлацията, Ренета Инджова, която донесе за стабилизация на страната, Петър Стоянов, защото е консенсусна фигура, компетентен е и с подходящ финансов министър би могъл да успокои държавата. Лидерът на ББЦ посочи като опция и Ивайло Калфин, който има бюджетни и финансови познания. „Трябват ни премиер и министри, които да имат доверието на хората, за да стабилизираме държавата“, посочи Бареков.

Той каза още, че на срещата в парламента е станало ясно, че кабинетът до изборите ще се прави с мандата на БСП, защото ГЕРБ щели да върнат своя. Според него, „Атака“ трябва да бъде изключена от Съвета при президента по морални съображения, защото била нехигиенична, руска и ксенофобска партия. По предложение на Бареков на Съвета ще присъстват ББЦ и Реформаторският блок.

Следващите избори ще са между старо и ново, каза Бареков. „Аз съм новата вълна в политиката, Борисов е старата, но това ще е сблъсъкът на тези избори. Нека народът се произнесе. И ако хората кажат – Борисов да бъде, нека е той. Но ако мнозинството се произнесе, че не иска Борисов, а Бареков – да бъде Бареков. Но това трябва да стане след избори, а не сега служебно“, коментира лидерът на ББЦ.

По отношение на обсъжданите дати Бареков каза, че е имало няколко варианта. Лидерът на ДПС Лютви Местан, е предложил вотът да се проведе по-рано, за да може новото правителство да си направи бюджета. Най-неубедителен в поведението си вчера беше лидерът на социалистите, който е държеше изборите да са на 21-ри септември. Датата обаче е неподходяща, защото 22-ри е празник“, коментира Бареков. Той сподели още, че датата, която е лансирала ББЦ е била 12-ти октомври. 5-ти октомври е било предложението на ДПС, а ГЕРБ са поискали 14 септември. След това е било преценено, че най-удачен вариант е била датата 5-ти октомври. Що се отнася до жребия, той е бил една шега за разведряване на обстановката, обясни Бареков.

Бареков коментира и случващото с ТВ7. Медията е собственост на международния инвестиционен фонд „Алегро кепитъл“. В момента телевизията дължи милиони на компанията „Ноу фрейм“. Сумата е за предавания, които компанията е реализирала, но все още не са й платени. Затова била изправена пред фактически фалит и си търси парите в съда. Очаква Ноу фрейм да влезе в телевизията с решение на съда, за да си получи парите, каза Бареков.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.