АБВ

Николина Кътовска, кандидат-кмет на АБВ: Образователната система трябва да подготвя кадри за нуждите на местния бизнес в Мездра

Образователната система трябва да подготвя кадри за нуждите на местния бизнес в Мездра. Професионалните гимназии в града трябва да насочат усилията си към обучение на такива кадри, защото това ще им позволи да се реализират на пазара на труда. Това заяви по време на дебат в ефира на БНТ кандидатът на АБВ за кмет на Мездра и настоящ градоначалник на общината Николина Кътовска.

Според нея има нужда и от оптимизация на училищната подготовка в малките населени места в региона, тъй като някои от тях страдат от отлив на ученици, което води до създаването на така наречените смесени паралелки – фактор, който поставя под въпрос качеството на подготовка на учениците като цяло.

Кътовска обърна внимание и на състоянието на здравеопазването в малките населени места в страната. Според нея болниците в този тип селища страдат особено много от опитите за здравни реформи, които ги обричат на недофинансиране и сериозно влошават качеството на медицинската помощ. В тази връзка тя даде пример с общинската болница в Мездра, която по думите и съществува и функционира, благодарение и на сериозните усилия от страна на общината. „Ще полагаме усилия да запазим общинската болница.

Предвид разпокъсаността на населените места в региона и влошената демографска картина сме длъжни да положим всички усилия да запазим хората. Трябва да помогнем и на Спешната помощ. В селата на практика няма 24-часова медицинска помощ и в случай на нужда, се ползват услугите на Спешната помощ за разширяването на чийто филиал в общината сме подали вече необходимите документи“, посочи тя.
Според Кътовска би могло да се помисли и за стимулиране на местния бизнес в Мездра, особено за този, който работи с местни суровини и ресурси. Тя призова за широк обществен и професионален дебат при изработването на интегрираните програми за развитие на отделните региони. По думите и само това ще направи тази програми стабилни и наистина дългосрочни и ще ги предпази от порочната практика всяко следващо управление да отхвърля постигнатото от предишното и да започва всичко на ново.

„Моята кауза е да съхраним и да развием община Мездра в диалог с гражданите“, посочи в заключение Кътовска.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.