Новини

Очакванията за изключително ниска избирателна активност на гласоподавателите в Турция се потвърдиха

Изборният ден в Турция започна в 6:00 часа сутринта и протича спокойно и без нарушения. Всички секции бяха отворени навреме и в пълен състав. Очакванията за изключително ниска избирателна активност на гласоподавателите се потвърдиха. От ръководствата на големите изселнически организации предупредиха предвидените 21 секции да бъдат намалени на 7 и така за референдума бяха разкрити секции само в дипломатическите ни мисии – по две в Анкара, Истанбул и Бурса и една в Одрин, съобщава Дарик.

До 15:00 часа местно време най-много са гласували в Бурса – 75 избиратели, 30 в Истанбул и 25 в Анкара. В генералното консулство в Одрин са по-малко, но няма точна цифра колко.

Заради условието за уседналост за местните избори за последните шест месеца, 90% от хората, които са в Турция, нямат право да гласуват и това обяснява, че няма автобуси с избиратели, които да пътуват за България.

Другата причина е, че само след 5 дни, на 1 ноември, в Турция ще има предсрочни парламентарни избори, защото след вота на 7 юни не можа да бъде съставено правителство, заради което интересът на съгражданите ни там с двойно гражданство е насочен повече към този критичен за бъдещето на страната вот.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.