Новини

Огнян Минчев: Готви се контролиран вот

„Имаме нарастващ брой сигнали за това, че се готви контролиран вот. Доказателства, надявам се ще имаме след като приключи изборният ден. На практика като наблюдаваща независима организация не можем да вършим своята работа в Общественият съвет към ЦИК, тъй като редът, който ЦИК едностранно определи за работата му, не ни позволява да осъществяваме контрол”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” председателят на УС на „Прозрачност без граници” Огнян Минчев.

„Ние сме от 15 години в наблюдението на изборите. Винаги е имало опити неправителствените огранизации да бъдат превърнати в безопасни игли от страна на властимащите.

Според него обаче с поправките, които настъпват в Изборния кодекс се цели „НПО-тата да бъдат превърнати изцяло в безопасни игли и тяхното участие да бъде изцяло легитимационна процедура.

По думите му от младежките структури на ДПС имало увеличение на регистрираните наблюдатели за предстоящите избори.

„Има ясни целенасочени мерки НПО-тата да бъдат превърнати в безопасни игли”, твърди Огнян Минчев.

„Обществената поръчка за изборът на изпълнител на доставка на машините за експерименталното машинно гласува е в рамките на компетентността и е извършено от МС.Цик постави само условията, на които трябва да отговарят машините”, обясни говорителят на ЦИК Александър Андреев и подчерта, че в момента има около 14 000 регистирани наблюдатели от всички организации. Те от своя страна могат да присъстват при откриването на секционните комисии, както и при броенето на бюлетините.

„Бюлетина, която е пусната в урната заедно с втория кат, втория екземпляр, които носи номер, се счита за валидна”, твърдят от „Прозрачност без граници”. От ЦИК обаче поясняват, че член на комисията проверява дали вторият печат е сложен.

В „Прозрачност без граници” е постъпил сигнал от Бобовдол, за магазин за пазаруване с ваучери, като същият магазин е собственост на работодателят, който ги дава.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.