Новини

От днес до ноември се сменят всички шефове на ЕС

Изборите за Европейски парламент, които се провеждат между 22 и 25 май, бележат началото на нов петгодишен политически цикъл в ЕС с установяването на редица нови лидери. Изборите ще предизвикат редица важни промени в ръководството в идните месеци. АФП прави преглед на основните дати: 22-25 май: Изборите за Европейски парламент ще се състоят във всички 28 държави членки. Над 380 милиона гласоподаватели ще изберат 751 членове на Европейския парламент, като броят на избраниците от всяка страна зависи от населението й. Германия ще избере 96 евродепутати, а малките страни членки Люксембург и Малта – по шест.

27 май: Херман ван Ромпой, който като президент на Европейския съвет представлява 28-те национални правителства в блока, ще бъде домакин на неофициална вечеря на лидерите на ЕС, на която ще бъдат обсъдени резултатите от изборите. Въз основа на новите правила за засилване на практиките на пряката демокрация в ЕС лидерите трябва да вземат предвид резултатите от изборите, когато определят новия председател на Европейската комисия, изпълнителния орган на съюза.

Юни: Политическите партии преговарят за съюзи с цел създаване на основните групи в Европейския парламент. За получаване на официално признание дадена партия трябва да има минимум 25 евродепутати, избрани от поне седем държави членки.

1-3 юли: На първото заседание на парламента ще бъде избран негов председател. За да бъде избран, даден кандидат трябва да получи абсолютно мнозинство в парламента.

14-17 юли: Ще бъде избран наследникът на настоящия председател на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

След работа в Европейския съвет 28-те държавни и правителствени ръководители ще внесат в парламента името на човека, който са избрали за председател на Комисията. Кандидатът трябва да получи подкрепата на мнозинството или на 376 евродепутати. Ако той бъде отхвърлен, Съветът има срок от един месец да предложи друго име.

След като бъде избрана Европейската комисия, държавите членки работят с председателя/ката, за да определят останалите 27 европейски комисари – по един от всяка държава членка.

Септември: Провеждат се заседания на парламента за изслушване на новите комисари, включително за ключовата позиция върховен представител, който наблюдава външната политика на ЕС. Имало е случаи в миналото на отхвърляне на кандидати от парламента или на промяна на техния ресор.

Октомври: Председателят на новата Европейска комисия представя новия си екип пред парламента за одобрение и очертава политическите й цели.

Ноември: Лидерите на държавите членки на ЕС избират заместник на Ван Ромпой като президент на влиятелния Европейски съвет.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.