Новини

Парламентът на нож с президента за ЦИК

Парламентът и президентът са на нож за разпределението на членовете в ЦИК. Със 110 гласа „за” депутатите приеха решение, според което Народното събрание предлага на президента на Република България да назначи останалите членове на ЦИК, при спазване на съотношението между парламентарно представените партии и коалиции, както следва: ПП ГЕРБ – 5 членове, Коалиция за България – 5 членове, ДПС – 2 членове, Атака – 1 член, НДСВ – 1 член, Синя коалиция – 1 член.

Така обаче се получава разминаване между решението на парламента и указа на държавния глава. По-рано Плевнелиев издаде указ, в който ГЕРБ имат шест човека, а ДПС – 1.

Депутатите избраха ръководство на Централната избирателна комисия (ЦИК) след серия разправии и скандали в парламента. Председател на ЦИК ще е Ивилина Алексиева. Заместник-председател на ЦИК ще е Мария Мусорлиева. Секретар на ЦИК ще е Севинч Солакова. След избора депутатите от ГЕРБ напуснаха пленарна зала.

Преди това народните представители отхвърлиха предложението на ГЕРБ Маргарита Златарева да бъде председател, а след това и предложението да бъде заместник-председател на ЦИК. Според Изборния кодекс трябва да има двама заместник-председатели на ЦИК.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.