БСП

Плевенчани питат, Илияна Йотова отговаря

По покана на гражданите на Плевен Илияна Йотова проведе тричасов дебат на тема „Какво прави българският евродепутат в Европейския парламент“. Хора от всички възрастови групи и социални сфери дискутираха с евродепутат Йотова възможностите, които предлага членството на България в ЕС, как да се възползва страната максимално от тях, какви са ползите за обикновените хора, как може да подобрят живота си, каква е външната политика на Съюза, бъдещето на младите.

„Европейската тема съвсем не е далечна за гражданите на Плевен. Проблемът е в липсата на лесно достъпна информация. Поради тази причина открих и седмия си постоянно действащ информационен център в страната, който ще действа като предизборен щаб по време на кампанията. В никакъв случай не възнамерявам да държа само табелите. Веднъж месечно ще има приемна за граждани, където всеки ще може да зададе въпросите си, да каже препоръките си или да подаде молба. Необходим е реален контакт с хората”, каза Йотова.

Едни от основните проблеми за жителите на седмия по големина град са затворените предприятия и липсата на работни места. Според българския евродепутат средствата, които отпуска Европейският съюз, не могат да заместят националната индустрия, не могат да бъдат основата на една икономика. Те са само помощни колела за една солидна индустриална политика, от която да има ефект”. Една от програмите, които ЕС предлага за намаляване на безработицата, е младежката гаранция. Тази мярка беше въведена по инициатива на европейските социалисти и стана ясно, че вече се прилага и в Плевен. Шивашка фабрика е наела 30 младежи под 29 години за 3 месеца, които получават месечна заплата и възможност да научат занаят. Голяма част от тях ще останат на работа във фабриката и след трите месеца на гаранцията. 

Друг проблем за младите хора е признаването на дипломите.“България не е дори в топ 100 на световните университети за избор по програмата “Еразъм” за обмен на чуждестранни студенти заради остарялата образователна система”, каза по време на дискусията студентка от Плевен.

“До голяма степен проблемът с признаването на дипломите е решен. Остава само полагането на допълнителни изпити за специалността „право“ поради спецификата на предмета“, коментира Илияна Йотова.

„Програмата “Еразъм” е изключително полезна за студентите. За съжаление, депутатите от Европейската народна партия се опитаха да я прекратят с оправданието, че са необходими съкращения на бюджета заради икономическата кризата. Благодарение на усилията на социалистите и демократите в ЕП, обаче, програмата остана приоритет на ЕС. В момента тя работи като „Еразъм плюс“ и разполага с 14,7 милиарда евро за периода 2014 – 2020 година”, допълни Илияна Йотова.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.