Новини

Полина Витанова е новият председател на ОИК – София

Назначен е новият председател на ОИК – София Полина Витанова, по предложение на ГЕРБ. Това заяви на брифинг говорителят на ЦИК Камелия Нейкова.

Председателят на Общинската избирателна комисия – София Диляна Иванова подала е заявление за оставка. Новината за това дойде още преди няколко часа, след като премиерът в качеството му на председател на ПП ГЕРБ настоял за оставката заради хаоса в „Арена Армеец”.

Стана ясно още, че ЦИК не е събрала необходимите две трети от гласовете, за да наложи санкция на премиера, заради агитацията в изборния ден, когато той обяви за кого е пуснал бюлетина на местния вот на 25 октомври.

Зная, че търсите отговори, обърна се председателят на ЦИК Ивилина Алексиева към журналистите днес. „Те ще ви бъдат дадени, но днес основният въпрос пред ЦИК е да обяви резултатите от референдума и да организира провеждането на втори тур. След това ще предоставя пълна информация за развитието на събитията и отношенията между ЦИК, ОИК и Столична община. Нека след това обществото, политиците и медиите да я обсъдите”, каза Алексиева.

„Видяхме редица логистични слабости по отношение на организацията на първи тур на изборите. Поради тази причина ЦИК с оглед упражняване на методическо ръководство върху ОИК е изпратила писмо, с което иска информация относно различни аспекти от организацията на изборния процес. Днес ще се проведе среща между ЦИК и ОИК, на която ОИК ще представи информация за организацията, която е създала. ЦИК ще предложи логистична и техническа помощ, ако ОИК се нуждае от нея”, добави председателят на ЦИК.

Членът на ЦИК Румяна Сидерова пък увери, че диалогът между ЦИК и ОИК винаги е бил нормален. „Институцията е самостоятелна, изборите завършват на фаза ОИК. Диалогът винаги е бил нормален и непрекъснат. Още през август месец и преди Йорданка Фандъкова да се сети съм поставила въпроса за увеличение на състава на ОИК. Наличието на законова пречка, възпрепятства част от колегите да приемат предложението ми. Има диалог между ЦИК и ОИК. Организацията на приемането на протоколите в ОИК е работа, задължение и право на ОИК. ЦИК не може да изземе тези функции.

Единственото, което е вярно досега, че за първи път тази комисия, въпреки искането ни предварително да огледаме залата, не откликна и не ни поканиха”, обясни още Румяна Сидерова.

На въпроса защо ЦИК не е увеличил числеността на ОИК още през август, говорителят на ЦИК Александър Андреев отговори: „Текстът на закона е, че тя е от 19 члена. Беше обсъдена възможността евентуална да се увеличи, ние с писмо предвидихме по-голям брой технически сътрудници, които да подпомогнат работата на ОИК с оглед на обработката на протоколите. Не беше постигнато съгласие за увеличение и с оглед на Изборния кодекс. За отговорността на ЦИК трябва да се прецени след като приключат изборите. Промяната в какъвто и да било вид би могла само да затрудни или да постави под риск провеждането на втория тур на изборите”, добави Андреев.

ЦИК ще обсъди броя на недействителните гласове и ще излезе с анализ на какво се дължи този брой. За недействителни са се считали бюлетини без плик, бюлетини, които не са по образец, бюлетини, в които няма отговор „Да” или „Не”, бюлетини, в които са зачертани и „Да”, и „Не”, пликове, които са без бюлетина.

На втория тур в София, за балотажи между районни кметове ще има 16 СИК-а.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.