Анализи

Политолог: Плевнелиев се позиционира като реализатор на статусите на Борисов в социалните мрежи

При анализа на текущия политически процес през март, проведен от Институт за социални ценности и структури „Иван Хаджийски“, политологът д-р Борис Попиванов подчерта, че с подписване на указа за излъчването на състава на ЦИК, Плевнелиев е нарушил Изборния кодекс и не се е съобразил с предложението на Народното събрание. Според политолога, когато има грешка и има противоречия, следва Конституционният съд да се произнесе кой е прав и кой е крив.

„Месец март се очерта като силен месец за опозицията – каквото и да излезе като резултат от подписката за референдума, силата е в ГЕРБ, което показва ясно кой е в доминираща позиция. Президентът също се позиционира като реализатор на статусите на Бойко Борисов в социалните мрежи, а конгресът на ЕНП в Дъблин показа, че за европейските партньори ГЕРБ е важната дясна партия в България“, каза още д-р Попиванов.

Президентът Росен Плевнелиев мина в настъпление през месец март. Във външнополитически план, българският президент бе първият, който остро осъди действията на Русия по отношение на Крим. Обръщението му към Народното събрание, което също отдавна не се бе случвало, начерта поредица от мерки, които трябва да бъдат изпълнени и предупреди политическите сили какво се очаква от тях, смята д-р Борис Попиванов.

В същото време политологът, цитиран от БГНЕС, смята, че ако дискусията за състава на ЦИК продължи, ще доведе до препратката, че съставът на комисията е най-важното нещо в кампанията.

„Управляващите трябва да са наясно, че ще има съмнение в прозрачността на изборите и коректността на кампанията. Ще започне и силен натиск за оспорването на изборите изобщо. Оттук нататък ще има процес на постепенно сливане на кампанията за евроизборите с подготовката за референдум, както и натиск от всички страни нещата да излязат извън контрол, а най-големият риск за сегашната власт е да загуби политическата инициатива“, очерта Попоиванов. Според него месец март е бил силен за опозицията, а управляващите са „отбелязали точка“ със срещата с медиите, но това не означава, че не са били в отбранителна позиция.

Според него украинската криза ще се превърне и в тема на изборите за европейски парламент, а като цяло кампанията за евровота ще преми в три линии – ще се преобърне ли неолибералният модел на десницата, повече или по-малко Европа ще влияе на решенията на националните държави, както и под линия – повече или по-малко Русия.

Политологът прогнозира, че съществуват рискове темата за Русия да се пренесе в хода на кампанията в България и ще има влияния върху тона на кампанията.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.