Новини

Предизборната кампания за предстоящите местни избори стартира на 25 сепмтеври

От 25 септември до 24:00 часа на 23 октомври е срокът на предизборната кампания за местните избори, съобщиха на редовната си пресконференция днес от ЦИК. Окончателно регистрирани за участие в местните избори на 25 октомври в ЦИК са 71 партии и 3 коалиции. Има 7 заличени регистрации, заради недостатъчен брой подписи и заради участие в състава на коалиция при една от тях и 3 отказани, поради нередовност на документите. Това съобщи говорителката на ЦИК Камелия Нейкова.

За участие в информационно-разяснителната кампания в националния референдум са регистрирани 30 партии, 1 коалиция и 8 инициативни комитета. С позиция „да” са 24 политически партии, 1 коалиция и 3 инициативни комитета. С позиция „не” – 6 партии и 5 инициативни комитета. За 1 инициативен комитет има отказана регистрация от ЦИК, а 7 регистарции на ИК са заличени заради недостатъчен брой от 2500 гласоподаватели, уточни Нейкова.

Тя каза, че до 22 септември е срокът за регистрация на кандидатските листи – на партии, коалиции и инициативни комитети.

До 19 септември трябва да е отпечатана част 2-ра от списъците на ГРАО с имената на гражданите от чужбина и да се извършат промени в състава на коалициите. Това е срокът, до който трябва да се проведат и консултациите при кметовете за съставите на секционните избирателни комисии, каза Камелия Нейкова.

До 23 септември чрез жребий ЦИК трябва да определи реда на кандидатите в бюлетините за гласуване на 25 октомври. До 24 септември е срокът, в който, ако някой от кандидатите се откаже, партията може да предложи друг на негово място в листите. До тази дата ЦИК трябва да утвърди техническия образец и защитата на бюлетините за изборите за общински съветници и за кметове, посочи Камелия Нейкова.

Цветозар Томов информира, че общият брой на подадените заявления за образуване на секции в чужбина до момента е 1149, като 1117 до днес са пристигнали на интернет страницата на ЦИК.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.