Новини

Представители на АБВ, ГЕРБ, Реформаторския блок и БСП дискутираха промените в Конституцията

Ще дадем политически знак за волята си за съдебна реформа. Това заяви в предаването на bTV „Тази сутрин” заместник-председателят на АБВ Румен Петков. „Не сме прът в колелото. Нашата позиция е последователна. Ние питаме Венецианската комисия относно промените в Конституцията и не чакаме отговор. Защо я питаме тогава.

Твърди се, че те са заявили, че разпределението в прокурорската квота 6 на 6 не е добре – нещо, което ние говорим още от началото на дебата. Заявили са, че трябва да се ограничат правомощията на правосъдният министър. Вторият въпрос е свързан с конституционосъобразността на решенията, които се предлагат. Предлагайки разделение на ВСС, ние отиваме в периметъра на Великото народно събрание”, посочи Петков.

От своя страна депутатът от ГЕРБ и председател на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов заяви, че от ГЕРБ са готови на промени по проекта, но само в краен случай – ако възникне непреодолим спор. „Заявили сме, че търсим подкрепа на парламентарните групи. Имаме отговори на всички въпроси на АБВ и те са многократно дискутирани”, подчерта той.

Димитър Делчев от Реформаторския блок също се включи в дискусията в студиото. Той бе категоричен, че в съдебната система трябва да започне някаква реформа. „Доверието е изключително ниско. Ако не се съберат 180 гласа за този проект, който и АБВ внесоха, това ще донесе до поредното отлагане”, заяви той. Делчев бе категоричен, че конституционните промени не са свързани с изборите. „Започнахме още края на миналата година. Тук няма предизборни цели. Продължава един процес, започнал преди година”, посочи депутатът. „На първо четене трябва да заявим искаме ли съдебна реформа или смятаме, че статуквото ни устройва много добре“, отбеляза реформаторът.

Според социалиста Филип Попов предлаганата реформа се прави само заради самата реформа. „Става въпрос единствено за договорка за креслата във ВСС. Всички останали предложения са просто фигуративни. Не може от покрива надолу да се прави реформа”, подчерта той.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.