Новини

Президентът Росен Плевнелиев от седмици е готов със състава и структурата на втория служeбен кабинет

Президентът Росен Плевнелиев от седмици е готов със състава и структурата на втория служeбен кабинет, който ще назначи по време на мандата си като държавен глава. Изборът му за половината от постовете е продиктуван от успешното справяне с поверените им задачи по време на първото временно правителство на президента. Голяма част от министрите, които стояха начело на ведомствата от 13 март до 29 май 2013 г., ще се върнат в първите кресла малко повече от година по-късно, прогнозира „Стандарт“.Сред титулярите в „отбора“ на Плевнелиев се очаква да са Екатерина Захариева – като вицепремиер и министър на регионалното развитие, Калин Христов във финансите, Петър Стойчев като шеф на спорта, Кристиан Кръстев – на транспорта, Деяна Костадинова – на труда и социалната политика. Министърът без портфейл в предното служебно правителство – Роман Василев, вероятно ще намери място и във „версия 2.0“.

Със сигурност обаче премиерът, посочен от президента Плевнелиев, ще е различен, а дипломатът Марин Райков ще си остане на поста посланик в Рим. Най-ухажван за „горещия стол“ е председателят на Българската академия на науките акад. Стефан Воденичаров, но според запознати засега не е склонил. Той е достатъчно ерудиран, с богата обща култура, обществено признание, балансиран и спокоен човек какъвто е нужен в тежката обстановка, в която ще управлява.

Държавният глава има огромно доверие на академика и добре познава възможностите му. Воденичаров често е част от делегацията на президента при визитите му зад граница. Обсъждана е и възможността министър-председател да стане зам.-управителят на БНБ Калин Христов. Той обаче най-вероятно ще остане единствено на поста финансов министър, където ще трябва да положи усилия и да покаже на какво е способен, за да се справи с напрежението в банковия сектор.

Президентът за втори път ще се довери и на началника си на кабинет и бивш негов зам.-министър от строителното ведомство Екатерина Захариева. Дамата, която според всички политически сили е достойна кандидатура за министър-председател и би се справила успешно с предизвикателството, ще поеме отново икономическите ресори на правителството. На Захариева ще е поверена най-тежката задача да върне доверието на инвеститорите, да подпомогне бизнеса, да възвърне доверието на строителите и да се справи с гордевия възел в енергетиката. Захариева ще е един от вицепремиерите в кабинета, като в същото време ще управлява и регионалното министерство. Именно в областта на строителството е и една от възможните структурни промени в служебния кабинет – повторното сливане на двете ресорни министерства – на регионалното развитие и на инвестиционното проектиране.

Плевнелиев ще акцентира приоритетите в управлението на преходното правителство и с други структурни промени, като отново създаде министерство, отговарящо за еврофондовете и върне поста министър без портфейл, отговорен за въвеждането на електронно правителство, твърдят запознати. За първия пост

вероятно няма да се върне Илияна Цанова

заради ангажиментите й към ЕБВР, а ще бъде зает от един от секретарите на президента – Елица Николова, която отговаря за регионалната политика и инфраструктурата на „Дондуков“ 2. Енергийната политика също ще е сред приоритетите в управлението на служебния кабинет, като все още не е напълно сигурно, че мегаведомството на икономиката и енергетиката ще бъде разделено. Апетити за самостоятелно ведомство междувременно заяви и туристическата индустрия, която формира годишно между 13 и 15% от БВП и е една от структуроопределящите в страната. Секторът дори изпрати писмо до Плевнелиев с искане да създаде министерство на туризма, за каквото хотелиери и туроператори се борят вече няколко десетилетия.

Очаква се икономическото ведомство да бъде оглавено от предходния служебен министър Асен Василев. За транспортното министерство като фаворит освен Кристиан Кръстев е сочен и бившият зам.-министър от кабинета „Борисов“ Камен Кичев. Най-вероятният кандидат за министър на културата пък е актьорът Христо Мутафчиев, но и

Владимир Пенев участва в залозите на някои анализатори.
За външен министър към момента също е спряган човек от екипа на държавния глава – секретарят по външната политика Тихомир Стойчев. Но слухове „назначиха“ за дипломат номер 1 и Соломон Паси. Както „Стандарт“ писа, и юристът Георги Близнашки влезе в рулетката за премиер. Професорът по право, който движеше подписката за референдума, иницииран от Плевнелиев, има реални шансове и за правосъден министър.

За вътрешен пък в началото на седмицата се завъртя името на Йордан Бакалов.
Според запознати при създаването на втория служебен кабинет президентът е много по-склонен да разшири кръга с експерти, представители на водещите партии.

Със сигурност обаче изборът на държавния глава ще е продиктуван и от това каква доза доверие може да има на съответните специалисти. Като това колко полезни според Плевнелиев ще са в управлението ще натежи повече от политическата им окраска.

Очаква се във втория служебен кабинет да има представители от всички политически сили – както на поста министри, така и във втория ешелон. Политическата коректност изисква замовете в кабинета „Орешарски“ също да се оттеглят от постовете си, но вероятно една част от тях ще останат на позициите, които заемат, обясниха отлично започнати източници от „Дондуков“ 2. Така във втория служебен кабинет със сигурност освен хора от екипа на Плевнелиев ще участват и експерти от БСП, ДПС и ГЕРБ.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.