Резултати

При 100% обработени протоколи: 30,40% за ГЕРБ, 18,94% за БСП

30,40% от гласовете на евроизборите получава ГЕРБ, а 18,94% – БСП, сочат резултатите от 100% обработени протоколи. Следват ДПС със 17,26%, „България без цензура” се нарежда като четвърта политическа сила с 10,66%, а „Реформаторският блок” са пети с 6,45% подкрепа, по данни на ЦИК. Това са петте партии, които ще имат свои представители в Европарламента. Финалното разпределение на мандатите е следното: ГЕРБ ще изпрати 6 евродепутати, БСП и ДПС – по четирима, „България без цензура” – двама, а „Реформаторският блок” печели един мандат.

Под чертата от 5.88% остават АБВ на Георги Първанов с 4.02%, „Националният фронт за спасение на България” взима 3,05%, а „Атака” – 2,96%.

От листата на ГЕРБ няма изненади. В Европарламента отиват първите шестима: Томислав Дончев, Андрей Ковачев, Мария Неделчева, Владимир Уручев, Ева Паунова и Емил Радев.

Не е така при „Коалиция за България”. Места спечелиха Сергей Станишев, Илияна Йотова, Георги Пирински и Петър Курумбашев. Лидерът обаче се отказа и на мястото му влиза петият в листата – Достена Лаверн. Има интрига с петнайсетия в листата. Момчил Неков е събрал доста голям процент от преференциалния вот.

В листата на ДПС също има разместване. Места спечелиха Филиз Хюсменова, Делян Пеевски, Неджми Али и Илхан Кючюк. Делян Пеевски обяви, че се оттегля и на негово място в Брюксел отива Искра Михайлова, която досега е министър на околната среда.

Двата мандата за „България без цензура” са за Николай Бареков и Ангел Джамбазки от ВМРО. При „Реформаторския блок” за първи път проработи така наречената преференция. Те спечелиха един мандат, който обаче изпраща в Брюксел не водача на листата Меглена Кунева, а втория в нея – Светослав Малинов.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.