Новини

Проф. Михаил Константинов: Търговията с гласове ще процъфтява, докато не въведем образователен ценз при гласуването

Търговията с гласове ще процъфтява, докато не въведем образователен ценз при гласуването. Това каза математикът проф. Михаил Константинов в „Здравей, България“ по Нова телевизия. „От 50-60 години всички гласуват. Има ли демокрацията смисъл, като някои се продават? Няма, но не толкова заради тези хора, а защото другите се демотивират.

Като гледате, че комшиите си продават гласовете, защо ви е да ходите до урните и да се хабите? Това е страшното“, заяви професорът.

Според него, проблемът може да се реши, като се промени Изборният кодекс. „Преди е имало ценз по произход, образователен и имуществен. Гласували са тези, които са знаели за какво и за които проблемът да си продадат гласовете, не е съществувал“, обяснява Константинов. Говоря за бъдещето, когато човечеството си осмисли парадигмата за право на всички да гласуват, уточнява той.

„Има образователен ценз, който е приет от много държави. Те правят толкова сложни бюлетини, че да не може да бъдат попълнени от неграмотен човек. Холандската бюлетина например е един голям чаршаф с размери метър на метър и не е лесно да се попълни“, добавя Михаил Константинов.

След като водещите изтъкнаха, че ако такива промени се направят, някои организации, които бранят правата на ромите, ще скочат, той припомни, че според Конституцията средното образование е задължително. Ние само права ли имаме, попита професорът. Той прогнозира, че Стефан Пастора, който е хванат с плик, пълен с хартийки и 10 белязани лева, ще бъде осъден за купуване на гласове, а другият герой от разследването на Нова телевизия – Златко Циганина ще се измъкне отново невредим.

„Нищо не могат да му направят, защото отива човекът да се срещне със свой приятел. Даже един стажант адвокат ще го измъкне за секунди и той дори ще осъди държавата“, заяви Константинов.

Вчера съдът удължи мярката за задържане под стража на Стефан Пастора и Златко Циганина. Двамата са в ареста, а мизата на тези избори скочи на 100 лева. Пред скрита камерата те признали, че от стоте лева, 30 остават за тях. Схемата им е проста, а финалната оферта – 100 гласа за 10 000 лева.

„Събирането на лични карти и списъците, които се правят, представляват един гигантски камуфлаж. Това няма отношение към гласуването, защото нищо не пречи на човек, като влезе в тъмната стаичка, да гласува както иска. Пълна глупост е и това с телефоните за снимка на бюлетината, защото може да снимаш и след това да зачеркнеш още едно квадратче, за да отиде на кино гласа ти. При простите хора това играе ролята на фокусник, който замайва главата на хората. Те си мислят, че са под контрол, а не са“, коментира проф. Константинов.

„Истинската търговия с гласове става след изборите, когато се броят гласовете. Тези от репортажа ви не са истински тартори. Те са някакви любители. Тези хора знаят за какво гласуват. Те дават гласа си за 70 лева, а ние за какво? За напразни обещания ли?“, каза още Михаил Константинов.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.