Новини

Проф. Михаил Константинов: В София спокойно може да се стигне до балотаж

– Проф. Константинов, кои партии имат реален шанс да излъчат представители в Общинския съвет на София?
– В момента такъв шанс имат 8 партии. Тези, които излъчат добър кандидат за кмет, макар и да не стане кмет, ще получат и своите шансове да имат общински съветници.

– Кои от партиите, извън големите, се открояват на тези избори?
– Ако спомена една, другите ще изпищят. Но се открояват тези, които успяват да излъчат разпознаваем кандидат. Тяхното име започва да се чува. Има такива. „България без цензура“ например има добър кандидат за кмет на София – Мария Календерска. Тя е разпознаваема. Това е добър пример, че когато една партия има успешен, разпознаваем кандидат, това ще помогне на листата. Явява се в една доста мъжка кампания и там една жена прави добро впечатление. Аз съм за това повече жени да участват в политиката. Това омекотява самата политика. И в повечето случаи жените политици са успешни. Трябва да има повече жени в българската политика!

– Очаквате ли балотаж в София?
– Спокойно може да се стигне до балотаж. Нищо не е предрешено, бъдещето не се е случило. Бъдещето е това, което ние ще направим с нашето действие или бездействие.

– Кои кандидати, според Вас, имат шанс да достигнат до балотаж?
– Много е деликатно да назовавам имена, защото фирмата ми брои бюлетините. Но очевидно има един водещ в София и двама, които са на второ и трето място. Това е в момента разстановката на силите според колегите социолози.

– Какъв е шансът на по-малките партии на вота в столицата?
– По принцип техният шанс е да получат трибуна и да споделят своите идеи за бъдещата политика на страната и в частност на общината и по този начин да бележат успехи за напред. Не трябва да се забравя, че освен избори за кмет, сега има избори и за общински съветници. Там борбата ще бъде много жестока! За един общински съветник се очаква да трябват около 7 хиляди гласа. И много от по-малките политически сили се надяват да имат тези гласове и да вкарат общински съветници. В този смисъл един успешен кандидат-кмет, дори да не стане кмет, може да изтегли повече гласове за общинската листа. Не случайно партиите издигат свой кандидат за кмет и той е водач на листата им. Партиите трябва да участват със свои кандидати. Една партия, ако не участва в политически живот и в избори, тя изчезва, няма за какво да се бори.

– Как ще коментирате послания на кандидатите?
– Открояват се посланията и исканията за повече почтеност, за по-прозрачно изразходване на средствата на местно ниво. Борбата е за доверието на хората, те да се чувстват сравнително доволни от начина, по който се управлява – простички неща.

– Каква избирателна активност очаквате на предстоящия вот?
– Да се говори за избирателна активност в държава, която не знае колко й е населението, няма смисъл. Но можем да говорим за брой гласувания. Аз очаквам около 3 милиона да излязат да гласуват, плюс-минус 5%, даже по-скоро минус 5%. Бих се изненадал много, ако гласуват под 2 милиона и 800 хиляди човека, даже бих казал, че ще е много жалко. Дано не се случи! Но ако трябва да се обзаложа, ще се обзаложа за числото 3 милиона.

– Как върви предизборната кампания, има ли нови тенденции?
– Засега по-скоро върви вяло, но има един нов елемент – кандидатите вече рекламират и себе си. Това се вижда и на билбордовете – вече има и номер на самия кандидат, човекът агитира да бъдат използвани преференции в негова полза. 500 преференции вероятно ще стигнат да се разместят листите. Дай Боже този нов елемент да накара повече хора да гласуват!

– Как ще се отразят местните избори на политическата картина в страната, ще има ли размествания на електоралните пластове?
– Не очаквам кой знае каква промяна. Един адаптивен измерите на силата на партиите на местните избори е броят на гласовете за листите на национално ниво и броят на спечелените общински мандати. Важни са и резултатите в големите общини.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.