Прогнози

Прогноза: Фотофиниш между ГЕРБ и БСП на евровота

„Резултатът за първото място на евроизборите вероятно ще се определи с фотофиниш между БСП и ГЕРБ“. Това прогнозира в Кърджали социологът Юрий Асланов, който е и член на предизборния щаб на социалистите и на ръководството на БСП. Според него интересът към евроизборите е слаб, а при ниска избирателна активност се „дава толеранс в полза на по-мобилизираните, по-големите партийни ядра“.

„Сега сме в хипотезата дали големите риби ще изядат малките или малките ще се изядат помежду си“, смята социологът. Той посочи, че се регистрира постоянен спад в подкрепата към Реформаторския блок, АБВ и други формации.

Запитан за мястото на АБВ в надпреварата, той заяви, че със сигурност те няма да имат евродепутат, а 100-те хиляди, които биха гласували за тях, вероятно ще са за сметка на БСП, предаде Дарик радио.

По думите му когато не е ясен победителят, обикновено това е в ущърб на малките партии, защото „с наближаването на изборния ден около двете големи, около които се създава интрига, се завихря една вихрушка и големите риби изяждат малките“.

Асланов не вижда някакво предполагаемо събитие, което да промени електоралните нагласи. Такова би било кризата в Украйна, но на този етап не се наблюдавало някакво силно влияние върху съзнанието на българските граждани, защото тази криза е все още много далече от тяхното ежедневие.

Асланов коментира и резервите, които имат двете големи политически партии в България ГЕРБ и БСП. Според него ГЕРБ нямат почти никакви резерви, защото имали проблем с изолацията.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.