Реформаторски блок

Радан Кънев иска местни коалиции с ГЕРБ, въпреки че Цветанов обяви друго

Борим се за 265 балотажа във всички общини за местните избори. Все още нямаме силни кметове, за да искаме първо място. Целта ни обаче е да елиминираме БСП и ДПС, които са преяли с власт, каза на пресконференция в Пловдив лидерът на ДСБ и съпредседател на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев.Той обясни, че в името на едно добро управление и стабилността на държавата реформаторите са готови на коалиции с ГЕРБ по места, като целта отново е победа над БСП и ДПС.

Думите му контрастират на фона на решението на Изпълнителната комисия на ГЕРБ по-рано днес, която отново в Пловдив разпореди партията да участва самостоятелно на вота. Кънев обаче смята, че има необходимост от общи действия, защото в противен случай властването на БСП и ДПС в някои региони ще продължи.

„Нашите хора категорично не преяждат с власт. В три четвърти от общините в страната няма никакъв човек, на никакво ниво, свързани с Реформаторския блок, но има десетки такива от БСП и от ДПС, които никой не е пипнал“, добави Кънев. В продължение на три месеца се твърдеше, че от Реформаторския блок нищо не зависи, това беше опорната точка срещу нас. В момента тази опорна точка е толкова смешна, защото ние сме основният фактор на стабилност в управлението, а и основният автор на реформаторски усилия. По тази причина, докато казваха някои, че от нас нищо не зависи, преминахме към това да ни обвиняват, че преяждаме с власт. Тежки атаки ще има срещу нас от тук нататък. Моят призив към хората е да бъдат устойчиви на тези атаки.

Оценяваме изключително високо работата на министрите на външните работи и на отбраната. Определяме реформите в правосъдието и сектор сигурност като първостепенно условие за излизане на страната от трайната политическа, икономическа и демографска криза. Призоваваме партньорите на Реформаторския блок и управлението да се обединят около радикална форма на борба с корупцията по румънски модел чрез създаване на независима антикорупционна прокуратура. Това е първата и най-важна стъпка, която трябва да се направи. Това, че ГЕРБ може и да не поиска сътрудничество с Реформаторския блок по време на местните избори, не може да разклати коалицията. Така отговори на въпрос на БЛИЦ Радан Кънев по повод изявлението на управляващите, че ще се явят самостоятелно на местните избори. Аз дълбоко съжалявам, ако ГЕРБ не осъзнават необходимостта от такова сътрудничество и са готови да подарят тези общини на ДПС и на БСП, каза още Радан Кънев.

Кристина ИВАНОВА

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.