Новини

Разследват собственик на магазин за хранителни стоки в Бургас за купуване на гласове

Собственик на магазин в кв. „Долно Езерово” в Бургас е разследван за купуване на гласове в полза на листа за общински съветници на една от партиите, които имат само регионално влияние. Стойността на един глас е била 40 лева, съобщава БНТ. Собственикът на този магазин в бургаския квартал Долно езерово от продавач на мляко и хляб, през последните две седмици се е превърнал в купувач – на гласове. А клиентите вместо да влизат, плащат и излизат с пълни чанти, влизат – продават обещание да гласуват – и излизат с получени пари.

„Ами разпространи се из махалата и така, общо взето. Предложи ми, 40 лева. Предложи ми, взе ми имената и ЕГН-то на следващия ден си получих парите да гласувам за номер **”, разкри свидетел, пожелал анонимност.

В квартала, наречен НХК, са купени гласовете на повечето обитатели на тези блокове. Тетрадката с вересии в магазина е приютила и списъка на избирателите, получили пари, за да гласуват за определена листа с кандидати. Според източници от разследването, в списъците са описани 42 избиратели, но срещу някои от имената е записано, че осигуряват по повече от 10 гласа. Парите се оказват сериозен мотив за гласуване.

„Нямах намерение да гласувам, за която й да е партия, ама може да стане ясно щом дават пари за какво става въпрос. Тук около нас, които живеят около 80-100 човека са, може би”, уточни свидетел, пожелал анонимност.

Според условията гласуването се доказва с две снимки. Първата е селфи пред изборната секция, а втората снимка на бюлетината с отбелязан вот в номера на листата за общински съветници. Всеки трябва да отбележи две или три точно определени преференции, които са като индивидуален код на платения избирател и на снимката трябва да се вижда ръката на гласуващия с часовника му. В късния следобед днес, уличеният за купувач на гласове беше пуснат от ареста защото има чисто съдебно минало и не може да бъде задържан по-дълго време.

„Нямам нищо общо с това. Не съм купувал. Няма такива работи”, заяви Станислав Петров, уличен като купувач на гласове.

Над 20 души до момента за свидетелствали, че са продали гласа си на магазинера.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.