Новини

Росен Плевнелиев пред Би Би Си: Крим е и ще бъде украинска земя

Росен Плевнелиев призна в интервю за Би Би Си, че България е най-бедната страна в ЕС, а родните ни политици са пълен провал. Наравно с това обаче държавният глава увери, че нацията ни е най-проевропейската в света. Пред водещата на предаването „HARDtalk“ Зейнаб Бадауи президентът коментира още кризата в Украйна, обтегнатите отношения между Русия и Запада заради окупацията на Крим.

„Станахме свидетели на огромно нарушение на международното право, което води до загуба на доверието, а когато това стане, трябва да действаш. Не мисля, че трябва да водим война, не смятам и че трябва да се връщаме към Студената война, но трябва да покажем, че в XXI век подобни неща не са допустими. Не можеш да изпращаш войници и да окупираш територия на автономна област и не можеш да организираш референдум, който анексира трета страна пред очите на международната общност. Това е напълно невъзможно. Трябва да отстояваме ценностите си и да действаме, за да ни чуят ясно“, категоричен бе Росен Плевнелиев, който е на посещение във Великобритания. По думите му сме станали свидетели на една агресивна и националистическа Русия, за която трябва да имаме нова политика.

Плевнелиев подчерта, че българската нация е най-проевропеската в света. „Нация, която иска демокрация със закони, което ми казва, че трябва да работим и подкрепим, както и да се борим, за по-силен Европейски съюз, който си застава срещу всеки, койго си позволява да нарушава международното законодателство. Искам да видя силна България, отдадена на европейското развитие и искам да видя силен Европейски съюз, който ще застане и подкрепи Украйна, да подкрепи мирното демократично развитие на ситуацията там. И искам да ви кажа много ясно, Крим е и ще бъде украинска земя. А Украйна е и ще бъде Европа.“, коментира президентът.

Росен Плевнелиев определи моментът като исторически за нас, за нашия избор, за нашето общество, за Европа и света. „Какво ще стане, ако утре имаме много руски малцинства в други страни. Имаме Естония, Литва, има и много руснаци, които купуват имоти в България. Възможно ли е Москва да се задейства и прати армия в други страни?Трябва да действаме и тук не става въпрос само за числа. Същността на проблема е, че е трудно да действате срещу Русия. Погледнете разликите между ЕС и САЩ. Търговският обмен между Русия и САЩ възлиза на над $30 млрд. годишно, а САЩ изнасят едва 9 от тези 30 млрд към Русия. При Русия и ЕС не е само доставката на енергийни източници, тук става дума и за $400 млрд. на година. Тоест, САЩ може да си позволи да санкционира тежко Русия, но не и ЕС. Вие ще страдате“, обясни още държавният глава.

Той подчерта, че в България се опитваме да променим фактът, че доставяме газ от Русия. „Ще строим газови тръби с Румъния и Гърция и това ще промени играта“, подчерта Плевнелиев. На въпрос дали ученията, които провежда НАТО на наша територия с украински бойци е знакът, който организацията иска да даде за сплашване на Русия президентът заяви: Това, от което имаме нужда днес в Югоизточна Европа е определено повече НАТО. И ние ще бъдем много активни в това да работим с нашите съюзници да обезопасим нашата част от света“.

Държавният глава си призна, че у нас хората нямат доверие на политическата класа, което било жалко. „Имаше вълна от протести, на които аз гледам много позитивно. Гражданите изпратиха много ясно съобщение: „Искаме работещи институции, които се обръщат към хората, малкия и средния бизнес. Искаме прозрачност“ – посланието, което политиците забравиха и забавиха. Това води до намаляване на доверието в политиците, но това може да бъде възстановено много просто – не обещавай нищо, а ако обещаеш – моля те, изпълни го“, коментира още Плевнелиев и допълни, че голяма част от протестите са били заради заради бедността.

„Нека си признаем – България е най-бедната страна в ЕС. 50% от хората живеят под средния стандарт. Политиците в България се провалиха. Трябва да работим повече с гражданското общество. Сигурен съм, че България е на правилния път. Вече има и резултатите. Не можеш да промениш нещо от днес за утре. Това, което е проблемът е че всяко ново правителство идва и казва „Променям приоритетите, защото съм умен и искам да правя много неща“, заяви Росен Плевнелиев.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.