БСП

Румен Овчаров: Вотът на недоверие към кабинета е типичен пример за Бойковото нахалство

Тъжната истина е, че от енергетиката у нас се прави политика. Това каза в студиото на „Всяка неделя” Румен Овчаров. Според него, когато през 2006 година Бойко Борисов започна да се бори с „Топлофикация – София” и Валентин Димитров, събираемостта на дружеството са спаднали драстично. Това е пример за лошото влияние на подобно отношение към един сектор на родната икономика, смята той. Ниските цени на тока в момента се плащат от всички българи – и тези, които са бедни, и тези, които имат достатъчно средства.

Вотът на недоверие към правителството е типичен пример за типично Бойковско нахалство, каза още Овчаров. Според него, всичките аргументи, с които се обвинява сегашното правителство са изцяло вина на правителството и министрите на икономиката на ГЕРБ.

Не вярвам, че на всеки потребител у нас са надписали сметките с 20 лева, нищо, че го казват моите бойни другари. За да повярвам, трябва да го видя изчислено и доказано, продължи бившият министър на икономиката на БСП. Той смята, че енергетиката пропада, защото отрасълът не може да съществува без финансов ресурс.

Някой ще трябва да покрие трупащите се дефицити, трябва да се намери такъв, или ще започнат фалити, продължи анализът си Овчаров. Той припомни, че приватизацията на ЕРП-тата е заслуга на правителството на Симеон Сакскобурготски, докато БСП е била против.

Ако наистина има доказани нарушения в ЕРП-тата, те трябва да останат без лиценз. Но това няма да реши проблемите на енергетиката ни, смята енергийният експерт.

Заслугите на Иван Костов за състоянието на енергетиката ни днес са решаващи, той не допусна „Син поток” да мине през България и страната ни загуби 2 милиарда евро оттогава, продаде „Мариците” с неизгоден за нас договор, каза Овчаров.

НДСВ затвори блоковете на АЕЦ „Козлодуй” без това да се налага, а Борисов продължи тази линия и на практика въведе много мощности на ВЕИ централите и с това вдигна два пъти цената на тока, продължи бившият министър. Той призна, че е сбъркал, защото като министър е трябвало да започне преговори с американските ТЕЦ- ове, а не го е направил.

Изненадан съм от глупавия начин, по който Иво Прокопиев пусна своите опорни точки, иначе не смятам, че има някакво откритие в тях, анализира бившият министър. Той нарече „недоказани” твърденията на олигарха, че има сценарий за срутване на българската енергийна система, тъй като от това никой няма да спечели.

Все още има време да се вземат мерки, които ще са болезнени за много хора ,в това число и инвеститори, но това трябва да се направи, за да се спаси енергийната ни система, завърши Овчаров.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.