АБВ

Румен Петков: АБВ има избрани избрани над 150 общински съветници и повече от 45 кметове

„По данните, с които разполагаме за момента, имаме избрани повече от 150 общински съветници, като повече от 100 от тях са с листата на политическа партия АБВ. Лично моята прогноза е, че с участието ни в коалиции с водещата роля на ПП АБВ, общинските съветници, които сме избрали, ще надхвърлят 240“. Това заяви по време на пресконференция след балотажа на местните избори зам.-председателят на ПП АБВ и ръководител на предизборния щаб на партията Румен Петков. „Избраните кметове на населени места са повече от 65, в това число двама в община София, което считаме за много сериозен резултат, особено предвид факта, че партията участва за първи път в местни избори. Имаме и повече от 45 кметове на общини, които са избрани с наша подкрепа“, посочи той.

Петков коментира и изборните резултати като брой гласове, които АБВ е получила по време на местния вот. „Общо за съветниците ни в политическия формат са гласували повече от 130 хиляди избиратели. С участието ни в коалициите, в които АБВ има водеща роля, избирателите ни ще достигнат до около 190 000 български граждани. Казвам го с чувство на благодарност към всички тези хора, защото АБВ е партията, която можем да го заявим декларативно, ние нямаме един купен глас. И в трите кампании ние сме политическата партия, която може да каже с отворено сърце, че сме водили честна кампания. Това декларирахме в началото. Ние сме партията, която използва най-малко пропагандни материали, афиши. Опитахме се да стигнем до прекия разговор с хората“, подчерта заместник председателят на Алтернатива за българско възраждане.

В заключение Петков коментира и изборните нарушения в страната. Според него има категороични данни за това , че мерки не са се вземали дори и при сигнали за явна подготовка за манипулация на вота. „Щабът на доктор Стойков в Плевен получи информация на коя бензиностанция се купуват гласове – в четвъртък още. Защо дирекцията на МВР не взе никакви мерки? Един от възможните отговори е, че една седмица преди първия тур беше сменен директорът на дирекцията и беше пратен на негово място директор от Перник. Човекът докато разбере къде е квартал „Сторгозия“ и напазариха мача“, заяви Румен Петков

Думите му допълни и подкрепеният от АБВ и спечелил изборите за кмет на Попово Людмил Веселинов, според когото властовият и икономически ресурс на държавата се употребява все повече за постигане на изборни победи. „ Все повече се губи принципът на мажоритарността при изборите за кмет. Започна се през 2007 г., а сега вече е отявлено – властовият ресурс влияе ужасно при избора на кмет. Втората причина е финансовият ресурс. Той предопределя изборите. Много пари се наливат в общините през мандата и то изборно се наливат. Третият момент е корпоративният вот. Аз мисля, че вече виждаме и административен вот. Загуби се романтиката на изборите. Загуби се състезанието между идеи, програми за управление“, заяви още той.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.