Новини

С до 190 000 евро в банковите си сметки ще си тръгнат около две трети от сегашните български евродепутати от Европейския парламент

С до 190 000 евро в банковите си сметки ще си тръгнат около две трети от сегашните български евродепутати след края на мандата им в Европейския парламент. Такава сума ще получат и техните колеги, които няма да са вече членове на тази институция. Освен останалите екстри, които получават по време на мандата си , представителите на 28-те страни членки на ЕС, които си отиват окончателно от ЕП, имат право на компенсация, която се равнява на заплатата им, която са получавали по времето, когато са работили в институцията, но с таван максимум две години, пише „Телеграф”.

Проверка в листите на партиите, състезаващи се на евровота, както и сверка с прогнозите на социологическите агенции, показва, че с въпросната сума ще се сдобият най-вероятно 13 от всичките 18 настоящи депутати от България.

Част от тях като жълтият Станимир Илчев, герберката Моника Панайотова, съпартийците и Преслав Борисов и Емил Стоянов, червената Маруся Любчева, бившият атакист Димитър Стоянов, регистрацията на чиято нова партия НПД беше заличена от ЦИК, и Метин Казак от ДПС изобщо не участват в надпреварата. 

Други пък са в листите, но засега социолозите изчисляват шансовете им да получат нов мандат или на нула или на граничещ с нулата. Такъв е случаят на лидера на НДСВ Антония Първанова, която води листата на коалиция КОД, и на водача на списъка на „Синьо единство” Надежда Нейнски. Според прогнозите и двете дами ще останат зад борда, каквото е положението и с втория в листата на Реформаторския блок Светослав Малинов.

Не са оптимистични прогнозите и за лидера на листата на отцепниците от АБВ Ивайло Калфин. Според прогнозите петима от колегите им няма да получат солидните компенсации, защото имат сигурни места в Брюксел. Това са водачът на листата на ДПС Филиз Хюсменова, Илияна Йотова, която е втора в соцлистата, и герберите Андрей Ковачев, Владимир Уручев, Мария Габриел, които заемат съответно второ, трето и четвърто място в списъка на бившите управници.

Освен големите обезщетения, всеки от евродепутатите ще получи по 2/3 от своите медицински застраховки, както и от тези на съпругите и децата до 21 години. Тези от тях, които са служили най-много в Европейския парламент, при навършване на 63-годишна възраст могат да се възползват от втора пенсия, която е 70 на сто от заплатата им.

За капак ЕП ще поеме и разноските по преселването на напускащите Брюксел и ще им осигури близо 6400 евро при тръгването им от там. Всички тези пари идват от данъкоплатците и влизат в Европейския съюз под формата на такса за членството на страната ни. 

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.