БСП

Сергей Станишев, БСП: Бившият премиер така и не осъзна ролята на опозицията

Над 400 души дойдоха на срещата с лидера на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев в Сливен. Преди това той се срещна с журналисти, пред които обяви, че благодарение на програмата на правителството за развитие на регионите Сливен е получил над 2 600 000 лв. за възстановяване на зала „Сливен“, изграждане на детски и спортни площадки, ремонт на улици, изграждане на тротоарни и велоалеи и други.

От своя страна кметът на града Кольо Милев благодари на Станишев и на правителството, че е обърнало внимание на града и инфраструктурните проблеми, които има. По думите на Милев вече над 30% от средствата са усвоени. 

По темата за предстоящото евр-атлантическо споразумение Станишев обясни, че то ще бъде внимателно разгледано и посочи някои от основните критерии, по които европейските социалисти ще го оценяват. „Не бива да допуснем това споразумение да обслужва големите корпорации, а не гражданите. Няма да приемем и то да се ползва като инструмент за разваляне на европейския социален модел и трето ще бъдем против чрез него да се отвори вратата за влошаване на екологичните стандарти в ЕС, говоря за ГМО и др.”, обясни още президентът на ПЕС.

На въпрос за изказванията на Бойко Борисов, че правителството трябва да подаде оставка, Станишев бе категоричен, че това всъщност е разбирането на Борисов за ролята на опозицията. Той цитира бившия премиер с казаното от него, че работа на ГЕРБ е да пречи. Станишев добави, че бившият премиер така и не осъзнава ролята на опозицията, а тя трябва да формира алтернативи на управлението.

По темата за спиране на евросредства по програма за развитие на селските райони Станишев заяви, че ако Борисов е отговорен лидер, да помогне на правителството да отговори на редица претенции към начина на усвояване на средствата по програмата, защото периодът е този, в който той е бил министър-председател, а Мирослав Найденов е бил министър на земеделието. „Нека да помогне на правителството, защото имаме национален интерес, да обясни, защото това е периодът 2012 и предимно началото на 2013”, допълни лидерът на социалистите. Той подчерта, че дори и тези договори, които по-късно са сключвани, са били като процедури по време на управлението на Борисов. „Една от сериозните критики е свързана с програма техническа помощ и прословутия разговор в между Борисов и Кокинов, за това как се нагласяват обществени поръчки”, посочи Станишев. Като други критики той посочи изразходването на евросредства за яхти, луксозни автомобили, както и фрапиращ случай, според който в една община за 45 дни са изградени 7 улици. 

Станишев се спря и на темата за Украйна. Той припомни, че утре, 17 април, в Женева ще се проведе среща между представители на Руската федерация, Украйна и САЩ. „Призовавам на преговорите да бъде даден шанс на мира”, заяви Станишев. По думите му всяка ескалация на говорене, действия, на струпване на войски влошава ситуацията и я тласка в непредсказуема посока, която е много опасна.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.