БСП

Сергей Станишев, БСП: Евросоциалистите винаги са третирали България като равноправен партньор

Европейската десница е показала много по-малко ангажираност с проблемите на България, за разлика от социалистите, които винаги са били справедливи и са третирали България като равноправен партньор. Това каза председателят на БСП и на ПЕС Сергей Станишев в предаването „Седмицата” на Дарик. Станишев даде пример с президента на Европейския парламент Мартин Шулц, който много ясно и аргументирано заяви пред Европейския съвет позицията си по отношение на „Шенген” и влизането на България и Румъния в пространството.

Според него основният дебат на предстоящите евроизбори, който пряко засяга и България, е това по какъв начин да бъде преодоляна икономическата и социална криза, как да се създадат работни места и как Европа да не загуби социалния си облик.

„Десните в продължение на пет години налагат модел на икономическа политика, който доведе Европа до задънена улица. Те казват: основният проблем са публичните разходи, те трябва да бъдат ограничени и автоматически ще дойде растежът, автоматически ще се създадат работни места. Това не сработи, напротив – все повече хора са разочаровани от Европейския съюз и от тази политика, която се налага от Брюксел, защото виждат резултатите и как те рефлектират у тях”, заяви Станишев.

Важна тема според него е и мястото на страната ни в Европейския съюз, това тя да бъде третирана равноправно с останалите. Третата тема е свързана с усвояването на европейските средства.

„За да се получи истинската промяна, за да може нашата алтернатива да сработи, е необходимо да променим баланса и в Европейската комисия, и в Европейския парламент, за да могат да сработят повече социални политики, политики на солидарност между европейските държави, политики за растеж, за активна роля на държавата и в инвестиционния процес, и в създаването на работни места. Досега, намирайки се в опозиция, социалистите успяха да отстоят редица важни инициативи, които вече работят, дори бидейки в малцинство. Давам примера с „Младежката гаранция”, посочи Станишев.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.