БСП

Сергей Станишев, БСП: Само за година над 4 млрд. лева евросредства са влезли в икономиката ни

Лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев направи сравнение за усвояването на средства по европейските програми пред журналисти в Бургас. „За сравнение 31 март 2013 година процентът на сертифицираните пред Европейската комисия разходи е 34,5 %, а към 31 март 2014 – 53,6%. Спомняте ли си как Борисов казваше, че ще се усвоят 99.9 %. Е, това му беше. За 4 години 34,5, а сега за една година се достигна почти двойно увеличение, с много работа и при много забатачени случаи”, заяви Станишев.

По думите му особено голямо е увеличението по програмата за околна среда – почти три пъти е нараснал обемът сертифицирани разходи, по регионално развитие – два пъти, по техническа помощ – също приблизително два пъти, а за развитие на човешките ресурси от 23,4% на 56,6%. Той посочи и конкретните цифри по повечето програми, като обясни, че само за периода от 1 юни 2013 г. до 10 април 2014г. са реално изплатени, влезли в българската икономика, по Оперативна програма „Транспорт“ – 469 млн. лв., ОП „Околна среда“ – 1 млрд. и 43 млн. лв., ОП „Регионално развитие“ – 621 млн. лв., ОП „Конкурентоспособност“ – 360 млн., 19 млн. техническа помощ, ОП „Развитие на човешките ресурси“ – 637 млн. лв., административен капацитет – 56 млн., програма за развитие на селските региони – 963 млн. лв. „Общо за периода от 1 юни 2013 година до 10 април 2014 г. , за 10 месеца, 4 милиарда 183 милиона лева за една година. Фактите говорят сами”, обобщи лидерът на социалистите.

Относно проблемите за предишен период по програмата за развитие на селските региони той заяви, че „бомбите, които се взривяват днес в ръцете на правителството на г-н Орешарски и има опасност всички българи да плащаме за тях, са бомбите на Борисов и Мирослав Найденов”. В тази връзка Станишев отново ги призова да бъдат така любезни да дадат обяснения. Той допълни и, че правителството ще направи всичко необходимо да защити българския интерес.

На пресконференцията в конферентната зала на хотел „България“ присъстваха и областният управител на града Павел Маринов, народните представители от ПГ на КБ Атанас Зафиров, Красимир Янков, Христо Монов, Пенко Атанасов, както и кандидатът за евродепутат от листата на КБ Николай Тишев.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.