БСП

Сергей Станишев иска БСП да направи партиен референдум за избор на председател

БСП да направи партиен референдум за избор на председател. Това предложил соцлидерът Сергей Станишев на най-приближените си от „Позитано“ 20 след заседанието на Изпълнителното бюро на червените вчера, пише „Стандарт“. С аргумента, че щом има искания за оставката му и идеи за вътрешнопартийни избори, то най-показателно би било именно гласуването на всички членове на БСП. Идеята на Станишев за вътрешнопартийни избори била посрещната с мълчание от заместниците му. Но социалист номер 1 лаконично обобщил, че е тема, „върху която си струва да се помисли“.

„Ако Станишев се кандидатира при вътрешнопартийни избори, той ще ги спечели“, коментираха по-късно членове на Изпълнителното бюро. И изчислиха популярността на лидера си сред редовите социалисти, които всъщност ще са гласоподавателите при евентуален партиен референдум кой да води БСП.

Опонентите на председателя начело с Румен Овчаров многократно поискаха вътрешни избори, а сега Станишев се готви да отвърне на хвърлената ръкавица, коментираха на „Позитано“ 20. Там вече броят евентуалните претенденти за поста на Сергей като председател на БСП. Шефът на парламента Михаил Миков, военният министър Ангел Найденов и икономическият министър Драгомир Стойнев са в кулоарните коментари. Още повече, че Стойнев се очаква тази седмица да влезе в Изпълнителното бюро на БСП. С номинации от неофициални разговори е и новият шеф на червените депутати Атанас Мерджанов. Дамското трио за лидерския пост включва червените фурии Мая Манолова, Илияна Йотова и Корнелия Нинова. Социалисти от жълтите павета настояват шефът им Калоян Паргов също да се включи в надпреварата за „Позитано“ 20. А лявото крило на Столетницата има своя безспорен фаворит Янаки Стоилов, който е и зам.-председател на партията.

От новата група на 24-те опозиционери най-ярката обединителна фигура е дългогодишният водач на Софийската организация Румен Овчаров. Той обаче отрича да има амбиции за поста и лансира кандидатурата на Стефан Данаилов за временен лидер.

Засега е сигурно, че социалистите ще нищят лидерския въпрос на заседанието на Националния съвет на БСП в събота. И почти сигурно е, че инициативата за заседание на 48-мия конгрес на БСП ще дойде и от самия Станишев.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.